A rendkívüli, erős szél hatására fák dőltek az úttestre. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltó egységei folyamatosan dolgoznak a fával elzárt útszakaszok felszabadításán. Ez idáig 19 esetben vonultak a szélvihar miatt a megye különböző pontjaira.
Jegesedés és baleset miatt teljes útzár van érvényben a műszaki mentés idejére a 37-es számú főút Gesztely és Taktaharkány közötti útszakaszán, valamint a 3-as számú főút Ináncsi szakaszán.
Az áramellátás a szélsőséges időjárási viszonyok okozta károk miatt az alábbi településeken jelenleg szünetel:
Bodroghalom, Tiszakarád, Tiszacsermely, Cigánd, Pácin, Karcsa, Karos, Alsóberecki, Felsőberecki, Györgytarló, Kenézlő, Viss, Zalkod, Vajdácska. Az ÉMÁSZ szakemberei a hibaelhárítást megkezdték.
Felhívom a veszélyes áruszállító cégek figyelmét, hogy a rendkívüli időjárási viszonyok miatt folyamatban lévő műszaki mentések idejére a veszélyes anyagok továbbítása során válasszanak alternatív útvonalakat a 37-es és a 3-as számú főutak elkerülése érdekében, valamint fokozottabb figyelmet fordítsanak a járműtechnika átvizsgálására, átvizsgáltatására.
Továbbá a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek üzemeltetői a technológiák közművekkel való ellátásának folyamatosságát biztosítsák, azok esetleges fagymentesítésére tegyenek intézkedéseket, illetve készüljenek fel az esetleges kiesésükből eredő üzemleállásokra, valamint szükség szerint intézkedjenek az üzemi és karbantartó személyzet megerősítéséről és folyamatos rendelkezésre állásáról .
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, fokozottan kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! A krónikus betegek, várandósok szükség esetén azonnal kérjenek segítséget mobil telefon igénybevételével a mentőszolgálattól.