Semmilyen információnk nincs, senki sem tájékoztat minket – mondta a hvg.hu-nak egy nő, aki 16 órája vesztegel kocsijában az M1-es autópályán.

 

Győr és Tata között ugyanis több ezren éjszakáztak az M1-es autópályán. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint nem is a havazás, hanem az óránkénti akár 100 kilométeres szél és kamionok keresztbe fordulása okozta a hatalmas torlódásokat. Több helyen a műszaki mentések ideje alatt álló forgalom miatt az autókat befújta a szél, ezért azok a jeges úton nem tudtak elindulni.

 

Mint mondták, az autósok összefogtak, így megosztották az élelmiszereket, van aki naranccsal, van, aki csokival járult hozzá. De több autóból a benzin is kifogyott, így ők már fűteni sem tudnak.

Reggel többen nekiálltak a szalagkorlátot szétszerelni, mivel a Pest felé vezető út járható, ekkor jelent meg egy tűzoltó autó. „Kértünk tőlük flexet, mert a csavarhúzóinkkal nehezen haladunk, de nem adtak semmit” – mondta. Végül rendőri segítséggel átvágták a korlátot.

Egy másik olvasónk az M1-en kialakult helyzetről azt írta, „17 éves fiúk edzőikkel tegnap délután 6 óra óta állnak az M1-en. Se víz, se élelem, lassan elfogy az üzemanyag. A telefonok lemerültek, nem tudunk velük kommunikálni. Azt sem tudjuk, hol vannak. Se hótolót, sem melegedőbuszt, sem katasztrófavédőt nem láttak. Teljesen magukra hagyták őket”.

Egy anyuka azt közölte lapunkkal, férje és két 18 éves lánya rekedt az M1-en a 67-68-as km-nél az autóban. Bár a Katasztrófavédelem, az Autópálya Igazgatóság, rendőrség egyaránt állítja, hogy folyamatos a mentés, ők még nyomát sem látják ennek. Lassan elfogy az üzemanyag, az innivaló.

Egy férfi azt írta, a Bakondi György által elmondottakhoz képest, egyelőre nem érkezett segítség. „Gyerekeim közel 20 órája az M1-es autópálya 67-68-as km-nel a hó foglyai. Nincs segítseg, nincs információ. Több kilométer hosszan nem tudnak az autók mozdulni. Nincs víz, a gyerekek a kocsiban vécéznek. Rengeteg autónak elfogyott a benzinje. Nem látják, hol a segítség. Nincs semmilyen mozgás.

Egy nő beszámolója szerint 12 éves lányunk egy iskolai csoport tagjaként többedmagával rekedt személyautóba az M1-esen. „Tegnap délután kb. 18 órakor állt meg a sor az osztrák határ felé vezető irányban, a 98. km szelvénynél vesztegelnek. 12.17kor beszéltem a sofőrrel, már alig van üzemanyaguk, hozzájuk nem jutott el még sem mentő, sem tűzoltó, senki sem!” hvg.hu