Március 15-ére programmal készülnek az ellenzéki pártok és mozgalmak is. Ezek többségét pedig csütörtök estig még nem mondták le.Ugyanakkor kormány csütörtök este megkérte „az önkormányzatokat, pártokat és társadalmi szervezeteket, hogy az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében megemlékezéseiket lehetőség szerint zárt térben tartsák meg, vagy ha ez nem lehetséges, mondják le”.

 

Az elmúlt években a nemzeti ünnepekre az elmúlt években legnagyobb tömeget megmozgató Milla a Ferenciek tere átépítése miatt idén a Kálvin térre várja az embereket Azért a víz az úr elnevezésű programjára. A tervek szerint délután öt órakor kezdődő demonstráció házigazdája szokás szerint Csákányi Eszter és Kulka János lesz, és a színpadra lépők között sem találni sok meglepetést, beszélni fog többek között Majtényi László, Erdős Virág költő, Mendrey László, a PDSZ elnöke, valamint egy gimnazista is. Zenélni a Kistehén zenekar fog.

A Milla tüntetésésére vonulnának át azok is, akik az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért közös rendezvényén vesznek részt délután háromkor a Március 15. téren. A vonulás előtt beszédek lesznek, felszólal többek között Bajnai Gordon is, aki szintén át fog látogatni a civilek rendezvényére, ott azonban már nem fog a színpadra lépni. A Magyar Szolidaritás Mozgalom is velük lesz a Március 15. téren, majd a Kálvin téren is.

A DK zárt helyre húzódik
Fél négytől tartott volna megemlékezést a Demokratikus Koalíció az Egyetem téren. Csütörtökön viszont Molnár Csaba bejelentette, hogy nem kockáztathatják szimpatizánsaik testi épségét és egészségét, az időjárás miatt lefújják a kinti programot. Rendezvényt azért tartanak, de zárt helyen, valószínűleg egy szállodában. A konkrét helyszínt még nem jelentették be. A tervezett program nem változik, többek között Gyurcsány Ferenc is fel fog szólalni. Az eredeti terv az volt, hogy az Egyetem térről átvonulnak a Milla tüntetésére. Molnár erről azt mondta, hogy ha a szervezők megtartják a Kálvin téren demonstrációt, akkor arra a DK vezetői átmennek majd. Arra viszont senkit sem tudnak bíztatni, hogy vállalja ezt a kockázatot, tette hozzá.

 

Az elempések dacolnak a hideggel
Biciklis vonulást szervez március 15-én az LMP, az Ide veled régi bringánk! elnevezésű program délelőtt fél 11-kor indul a Deák térről, 11-kor pedig már a Teleki téren fog beszédet mondani Schiffer András. Több megálló után végül egykor fognak a Vérmezőn kikötni. Délután 6-tól pedig a Jászai Mari térre szerveznek közös demonstrációt a 4K!-val. Úgy néz ki, az elempéseket a zord idő sem fogja eltántorítani a biciklizéstől, csütörtök délben azt mondták a sajtóosztályon: egyelőre nincs B-terv, nem fújják le a bringás programot.

Bár eredetileg utcára hívta híveit a Jobbik is, végül csütörtök este a párt elnöksége úgy döntött, hogy a zord időjárás miatt lemondják a másnapi rendezvényeiket. Az elnökség tagjai azért a Batthyány-örökmécsesnél részt fognak venni egy koszorúzáson délután háromkor, erre azonban csak a közelben lakó szimpatizánsaikat várják. index.hu