Dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke – miközben hangoztatta, hogy az MSZP felhívására a miskolci demokratikus politikai szervezetek közül a Demokratikus Koalíció és az Együtt 2014 is csatlakozott a párt demonstrációjához – azt mondta: a helyszín, ahol most állnak, az ország első egész alakos köztéri Kossuth szobra, az ellenállás mementója. Az 1848-as forradalom 50. évfordulójára állították fel a miskolciak, s döntésükkel, a közadakozással nem kevés borsot törtek az akkor regnáló hatalom, az Osztrák-Magyar Monarchia nagyurainak orra alá.

 

Most, március 14-én a miskolci demokraták szintén a forradalomra, annak szellemére emlékeznek, de ők is demonstrálnak az önkény, a magáról megfeledkezett, diktatórikus hatalom ellen. „Vajon mit szólna például Kossuth, akinek a szobra előtt állunk, ahhoz, hogy a város önkormányzatának lapja a Fidesz szórólapjává silányult?” – tette fel a kérdést a szocialista politikus.

Hangsúlyozta azt is, hogy noha 1848-ban a közös teherviselés volt az akkori forradalmárok egyik fő követelése, addig ma még mindig ezzel a problémával küszködünk. Hiszen hogyan lehetne közös teherviselésről beszélni, amikor a jelenlegi hatalomnak ez nem mond semmit, emblematikus miskolci figurája pedig „belemondja a kamerába, hogy 47 ezer forintból meg lehet élni”.

Szerinte ma a város – mint fogalmazott – „fura urai” tündérmesét vizionálnak, miközben a nyilvánvaló gondokat, az egyre nagyobb kilátástalanságot, nyomort, az egyre több éhezőt, az elvándorlást megpróbálják az „elmúlt 8 évre kenni”. Csakhogy a helyzet az – mondta dr. Simon Gábor –, hogy ebből az elmúlt 8 évből 3 már az övék, ám ez a három év a nyomába sem érhet annak az ötnek, amikor is az előző, szocialista városvezetés felújította, fejlesztette, élhetőbbé tette a várost. eszakonline.hu