Mokrai Mihály kerekded szemmel rácsodálkozik arra, hogy a minap.hu-t nem azért szeretjük, mert olyan tökös cikkeket ír…Mokrai Fedák Sári (kontra, rekontra…)az eszakonline. hu-n
16 és fél órával a megjelentett cikk után hívták fel a képviselőt, majd a cikkbe beleírták, hogy nem akart nyilatkozni.
„Telefonon kerestük Mokrai Mihályt az esettel kapcsolatban, aki azonban elmondta, a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. médiumainak nem kíván nyílatkozni (sic! – a szerk.) a demonstrálók állításaival kapcsolatban.” Jelenleg ez olvasható utolsó bekezdésként a minap.hu „Békés ellentüntetőkre támadtak a szocialisták!” című cikkében. Csakhogy amikor a cikk – amely ráadásul tényállítást közölt címében – meglehetősen szokatlan időpontban, március 14-én, csütörtökön, 23 óra 22 perckor megjelent, ez még nem volt benne a szövegben. 

 

A frissítést nem jelezték, az olvasó számára nem derül ki, hogy dr. Mokrai Mihály álláspontja és az eredeti cikk megjelenése között minimum 16 óra telt el. A cikk ráadásul így azt sugallja, hogy a mások által megfogalmazott állításokkal szembesítették ugyan a képviselőt, ám ő nem akart nyilatkozni, s csak ezt követően tették csak közzé az írást.

„Március 15-én, 15 óra 56 perckor környékén hívtak fel a tévétől, hogy szeretnének megkérdezni az ügyről. Mivel ezt a minap.hu cikkének megjelenése után több mint 16 órával tették meg, valóban azt közöltem, hogy sem nekik, sem a Mikom más médiumának nem vagyok hajlandó nyilatkozni. Felháborító ugyanis, hogy egy városi önkormányzati tulajdonban lévő, s így közpénzből működtetett sajtóorgánum úgy közöl súlyos állításokat tartalmazó cikket, hogy közben az állításokkal megtámadott felet, aki ráadásul a város önkormányzati képviselője, meg sem kérdezi. Nem vagyok persze naiv, nagyon jól tudom, miért kezelte így ezt az ügyet a minap.hu. Mert ez volt a politikai utasítás. Csak az újságírókat sajnálom, akik megélhetésük miatt kénytelenek ehhez az egész, rákosista időket idéző eljáráshoz asszisztálni” – jelentette ki a képviselő.

Az ÉszakOnline korábban beszámolt arról, hogy a minap.hu Békés ellentüntetőkre támadtak a szocialisták! címmel az MSZP csütörtöki demonstrációján történt állítólagos atrocitásokról írt. A csütörtök éjszaka megjelent cikkben megszólaltatott ellendemonstrálók azt állították a minap.hu-nak, hogy „Mokrai Mihály MSZP-s önkormányzati képviselő az egyiküktől megpróbálta elvenni a transzparensüket, amelyen MSZP ellenes feliratok voltak láthatók”, illetve, hogy szidalmazták őket, meghúzgálták a kabátjukat, az ellentüntető lányoknak pedig a haját. A cikkben csak az állítások szerepeltek, Mokrai Mihályt nem kérdezték meg, mi a véleménye az állítólagos eseményekről.

A „hírre” szokatlan gyorsasággal, a korán kelő emberek frissességével reagált Sebestyén László, a Fidesz miskolci elnöke, országgyűlési képviselő: már reggel 7 óra 58 perckor közleményt küldött a sajtónak, melyben elítéli Mokrai Mihály „tettét”. Ő azt állította, hogy a képviselő „egy mozgássérült, mankós asszonyra rátámadt, és egy másik néma, békés tüntető kezéből saját kezűleg kicsavarta transzparensét”. Közleményéhez a minap.hu fotóriportere által készített négy darab képet is mellékelt, azzal a szöveggel, „A fotókat a MINAP készítette és szabadon felhasználhatók”.

A képek közül kettő Mokrai Mihályt olyan szituációban ábrázolja, amint a képviselő a tömegben az egyik transzparenst tartó ellentüntető felé int, vagy nyúl. Önmagában a képről semmit sem lehet megállapítani, maximum azt, hogy a képviselőnek van keze, ám a szövegkörnyezet miatt az azt sugallja, mintha ez bizonyíték lenne az állítólagos atrocitásra.

A cikk és Sebestyén László közleményének megjelenése után az MSZP pénteken délben közleményt adott ki. Ezt a közleményt azonban nem tette közzé a minap.hu, Sebestyén László közleménye viszont szombaton 9 óra 48 perckor még mindig a címlapon szerepelt.

Az MSZP közleményében egyébként ez áll: „Az MSZP hivatalosan bejelentett, törvényes demonstrációt tartott az Erzsébet téren március 14-én. Erre a demonstrációra jött el előre legyártott, ránézésre is több 10 ezer forint ráfordításával elkészített molinóval és táblával hét, ellentüntetőnek álcázott provokátor. Akciójukat nem jelentették be, az MSZP rendezvényén törvénytelenül keltettek zavart.

Állításukkal ellentétben az eseményen semmiféle fizikai atrocitás nem érte őket. Megjelenésüket és akciójukat, mozgásukat előre eltervezték a megrendelők, a közpénzből fenntartott, önkormányzati hírportál segítségével pedig lejárató kampányt indítottak dr. Mokrai Mihály és az MSZP ellen.

A minap.hu-n megjelentek miatt dr. Mokrai Mihály önkormányzati képviselő rágalmazásért és becsületsértésért feljelentést tesz, a Médiatörvény megsértéséért pedig a Médiatanácshoz fordul”.