Nem kevés, több mint  150 ezer ember lakja a kaliforniai Lancaster városát, de a polgármester minden épülő ház tetején napenergiát hasznosító berendezést kíván látni, rendelete szerint 2014. elejétől.

Az energiahasznosítás terén eddig páratlan lépés talán érthető, ha belegondolunk: a Los Angelestől mintegy száz kilométerre délre, sivatagi zónában elterülő város 1994. óta a zöld fejlődés jegyében tevékenykedik és mostanra Kalifornia államban már vezeti a napenergetikai hasznosítás települési listáját, egyesek szerint a Világ napenergetikai fővárosa lehetne.

Már 2010-ben egy a nap hasznosítását célzó finanszírozási programot indított el, ennek keretében döntés született, hogy minden középületre kerüljön szolárenergetikai berendezés.

A Huffington Post közösségi lap szerint a város egész beruházásösztönző programját a napenergiájának hasznosítására építette, nem lakossági épületeket már nem is terveznek ilyenek nélkül. Most a helyi építőiparnak „le kell nyelnie” a városvezetés új elhatározását, de valószínűleg teljesül majd az új célkitűzés.