Nyílt levél a Techem Kft-nek! Egyesületünk vezetősége és tagsága megalakulása óta rendkívül nagy hangsülyt fektet a környezetvédelemre és energiatudatosságra. Mivel tudatában vagyunk a társasházban élők szerény körülményeinek, így természetesen tagságunkat az energiaracionalizálási pályázatokon való részvételre buzdítottuk. A pályázatok egyik, elengedhetetlen feltétele, az egyéb műszaki tartalom megvalósulása mellett, a mérhetőség megteremtése, melyet az épületek döntő többségében egyedi költségosztó felszerelésével teljesítettek.

Ezen termékek piacán legnagyobb szereplő a Techem Kft, az általa forgalmazott és üzemeltetett készülékek több százezernyi hőleadón találhatóak a mai napig. A jelenlegi konstrukció a következő: az épület a felszerelt költségosztók üzemeltetésére szerződést köt a Techem Kft-vel. A cég pedig bizonyos időközönként leolvassa az általa eladott termékeken szereplő értékeket, amely azt a célt szolgálja, hogy meghatározza az egyes hőleadókon mért fogyasztás arányszámait. Ez által lehetővé válik, hogy az eddig csak és kizárólag légm3 alapján számlázott fűtési díj, most már a tényleges fogyasztást is tükrözze. A légm3 és a mért fogyasztás közötti arányszámot az épület közgyűlésén kötelesek a lakók meghatározni.
A sajtóban megjelent cikkek alapján a költségmegosztás komoly problémákkal küzd. Előfordulnak olyan extrém esetek, amelyek az év végi leolvasás után több 100.000.- forintos extra fűtési díjat állapítanak meg, olyan lakások esetén, ahol a fogyasztás ezt nem indokolná. Jelen nyílt levelünk a Techem Kft. 2013. március 01-én megjelent állásfoglalására kíván reagálni.
A fűtési rendszer korszerűsítése feltételezhetően hibásan történt meg, melynek következtében a költségosztók által nem ellenőrzött hőleadás az épületben aránytalanul magas (A fűtéskorszerűsítést nem Techem végezte, a cég kizárólag a fűtési költségmegosztókat szállította és szerelte fel az épületben.)
Az egyesületünk által felkért gépész szakértők egyike sem tudta értelmezni ezen kifogást. Számunkra érthetetlen, hogy milyen kivitelezői hibák vezethetnek ahhoz, hogy „a költségosztók által nem ellenőrzött hőleadás az épületben aránytalanul magas”.
Ezen nyílt levél megfogalmazására azonban a 3. pont ban olvasott információk adták a végső lökést.
A lakóközösség helytelenül választott költségmegosztási módszert. Ennek alapján a költségek csupán 30%-át osztják fel légtérfogat-arányosan (70%-át fogyasztás alapján), ami azt eredményezi, hogy a vezetékrendszer hőleadásának jelentős része is a fogyasztás arányában kerül felosztásra. Így azok a (magas fogyasztású) lakások, amelyekben a költségmegosztók jóval az átlagon felüli értékeket regisztrálnak, a vezetékrendszer hőleadásából is nagyobb részt viselnek, ezért a fűtési költségek szórása az épületen belül igen nagy.
Véleményünk szerint joggal elvárható egy termék forgalmazójától, hogy a több millió forintos árbevétel és a később keletkező üzemeltetési bevételért cserébe egy olyan terméket és szolgáltatást próbál nyújtani, amely a vásárlók igényét minél jobban kielégíti. Ez annyit jelent, hogy a termékei eladása előtt tájékozódnia kellene az adott épület fűtési rendszeréről, értve ezalatt a fűtővíz hőmérsékletét, a rendszer felépítését (egycsöves, átkötő-szakaszos, kétcsöves, alsó-vagy felsőelosztású stb.)!
Ezen alapvető felmérés vagy akár csak a felújítás gépészeti terveinek megtekintése után nyilvánvalóvá válhatott volna a Techem Kft. számára is a „költségosztók által nem ellenőrzött hőleadás” mértéke. A Techem Kft-nek pontosan tudnia kellene, hogy nem kerül költségosztó a lépcsőházi radiátorokra, a közös helyiségekben található, valamint a fürdőszobai, döntő részben bordáscsöves, sok esetben kád alatti hőleadókra!
Szintén pontosan tudnia kellene, hogy Magyarországon a lakáson belüli fűtéscsövek nem szigeteltek, így hőt adnak le, amely befolyásolja a „költségosztók által nem ellenőrzött hőleadást”.
Számunkra maximálisan elfogadhatatlan azon érvelés is, melyben a Techem Kft. azt javasolja, hogy az általa eladott, felszerelt és üzemeltetett termék által szolgáltatott adatokat a lakóközösség minél kisebb arányban számolja el a légköbméteri fix adathoz képest. Ez annyit jelent, hogy országunkban van egy olyan termék, melynek eladója azt nyilatkozza, hogy minél kevésbé használod a termékemet, annál igazságosabb lesz a díjak elosztása!
Nyílt levelünkben kérjük a Techem Kft-t, hogy csak olyan esetben adjon el költségosztót, ha felmérte az épület sajátosságait és erről megfelelő gépészeti végzettséggel rendelkező írásbeli ajánlást készít, így segítve a lakóközösség laikus tagjait és erről kötelező módon közgyűlésen is tájékoztatja az érdekelteket.
Miskolc, 2013-03-07
Furdi Lilla, elnök, A szerző a Miskolci Társasházkezelők Közhasznú Egyesülete elnöke.