Balog Zoltán arra kéri Szaniszló  Ferenc újságírót, adja vissza a neki tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Az emberi erőforrások minisztere a Szaniszló Ferencnek írt levél másolatát egyúttal közzétette saját honlapján.

 

A tárca vezetője azt írta: „2013. március 15-e alkalmából Táncsics-díjat adományoztam Önnek a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján. Döntésemmel elsősorban azt a munkát szándékoztam elismerni, melyet külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított”.

„A döntés meghozatalát követően értesültem azokról, az elmúlt években tett kijelentéseiről, melyekkel nem tudok azonosulni, mert szemben állnak az általam és a Kormány által képviselt értékekkel” – folytatta Balog Zoltán.

„Rossz döntésemet a nyilvánosság előtt is rögtön beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam, tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Bízom bölcs döntésében” – zárul a miniszter levele.

Mint ismert, hazai és nemzetközi tiltakozást is kiváltott Szaniszló Ferenc díjazása. A kitüntetés odaítélése után mintegy tucat magyar újságíró és publicista döntött úgy, hogy visszaadja Táncsics-díját, a demokratikus ellenzéki pártok pedig a döntés megváltoztatását követelték.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet „mélységesen csalódást keltőnek” nevezte a döntést, s elítélte azt a New York-i központú Rágalmazásellenes Liga (ADL) is. A szervezet keddi közleményében egyebek mellett azt írta: mély aggodalommal tölti el, hogy a magyar kormány egy olyan újságírót tüntetett ki, aki elvakult gyűlölettel nyilatkozott a zsidókról és romákról.

Ilan Mor izraeli nagykövet hétfőn arra kérte a kormányt, hogy mielőbb vonják vissza Szaniszló Ferenc Táncsics-díját, mivel szerinte az elismerést „nem megfelelő embernek” ítélték oda. A Facebookon hétfőn közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Szaniszló Ferenc „gondolatainak nincs helyük egy szabad és demokratikus társadalomban, mint Magyarország”.