Nem a polgármestersége idején aszfaltozták le a háza előtti útszakaszt, hanem 2010-ben, még a választások előtt, az előző, szocialista városvezetés idején – ismételte meg korábban többször elhangzott kijelentését Kriza Ákos hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorában. Miskolc polgármestere térképrészletekkel, dokumentumokkal is igazolta állítását. Kriza Ákos kijelentette, a szocialisták valótlan kijelentései miatt bírósághoz fordul.

 

A TV2 honlapján a következőképpen foglalta össze az előzményeket: „A Fővárosi Törvényszék elutasította Kriza Ákos helyreigazítási kérelmét a Blikkel szemben. Miskolc polgármestere azért perelte be a bulvárlapot, mert egyik cikkében azt állította, hogy nem sokkal azután aszfaltozták le azt az utcát, ahol él, hogy polgármester lett. A bitumenes út pedig kevéssel Kriza Ákos háza után véget is ér.”

Kriza Ákos emlékeztetett, a Blikk legelső, a Közdomb utca aszfaltozásáról szóló cikke után sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy polgármestersége óta nem aszfaltoztak a háza előtt.

– Ezt követően a Blikk ellen sajtó-helyreigazítási pert is indítottam, melynek témája az volt, hogy hihette-e azt a Blikk, hogy a házam előtt 2012-ben aszfaltoztak vagy sem. Ők azt állították, hogy hihették, a per erről szól, a bíróság pedig máig nem küldte meg az írásba foglalt ítéletet. A Blikk állítása szerint döntött így a Fővárosi Törvényszék – hangsúlyozta Kriza Ákos.

 

A polgármester ezt követően a műsorvezető kérdésére – mely szerint a Blikk azt állítja, hogy a térképeket később úgy módosították, hogy az a polgármester igazát bizonyítsa – először is bemutatta azt az illusztrációt, mely a Miskolci Napló legutóbbi lapszámában is megjelent, s mely egyértelműen bizonyítja, hogy a háza előtt még a szocialista városvezetés idejében aszfaltoztak, 2012-ben pedig a belterület határáig.

– Mindez egyébként idősorosan lekövethető mind a Google Earth-ön, a 2010-es és a jelenlegi állapotok is, valamint a Magyar Digitális Légiadatbázis képein is. A szocialisták azt mondják, hogy én irányítom a Google adatbázisát is? – kérdezte a polgármester.

Kriza Ákos ezt követően a 2012-es útépítést végző cég, a Swietelsky Magyarország Kft. nyilatkozatát is felolvasta, ezt most mi is közöljük betű szerint (illetve a dokumentumot scannelve itt megtekinthetik): „A Közdomb utca 49. számú ház előtt (információink szerint itt lakik a polgármester) a cég nem végzett útfelújítási munkát. Miskolc Város Önkormányzatától kapott megbízásunk keretében a Közdomb utca 51. sz. előtti útszakasztól a belterület határáig végeztünk útfelújítási munkákat 2012. május 14. és 30. között.”

Kriza Ákos a reggeli műsorban kijelentette, bírósághoz fordul a szocialisták valótlan kijelentései miatt, hiszen írásos első fokú ítélet még nem is született.

– Az a megdöbbentő hogy a Magyar Szocialista Párt egy szóbeli nyilatkozatra valamint egy sajtóorgánum közzétett nyilatkozatára hivatkozva bűncselekménnyel vádol engem. És itt van a határ, megállni. A szocialistáknak, Káli Sándornak semmi sem drága, ezzel vádol engem, de csak a nyilvánosság előtt. Mert, ha valaki bűncselekményről szerez tudomást, el kell menni az ügyészségre, a bíróságra, fel kell jelenteni az illetőt. Én ezt fogom tenni, mert az aljasságnak ezt a fokát nem lehet átlépni egyetlen politikusnak sem – jelentette ki Kriza Ákos.

A TV2 Mokka című műsorában elhangzott beszélgetést egyébként hétfő este a Miskolc Televízióban, a Kilátó című magazinban, teljes terjedelmében megnézhetik 18.25-től.

***

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető hétfőn azt közölte, hogy amennyiben pártja öt munkanapon belül nem kap válaszokat az aszfaltozással kapcsolatos korábbi kérdéseire, valamint arra, hogy Bartha György (MSZP) önkormányzati képviselő miért nem kapta meg 2012. december 11-e óta a Közdomb aszfaltozásával kapcsolatos összes dokumentumot, úgy ők is feljelentést tesznek az ügyben ismeretlen tettes ellen.