Több költségtérítést markoltak fel a képviselők már ebben parlamenti ciklusban, mint az azt megelőző négy évben.

A toplista vezetője, Hörcsik Richárd (Fidesz) 2010 májusa óta bruttó 26,8 millió forintot kapott. 2006 és 2010 között is ő járt a legjobban, akkor 24,8 millió vándorolt a zsebébe.

A Blikk elkérte a parlamenttől a költségtérítési tízes toplistát. Eszerint az élboly legalább bruttó 25 milliót vághatott eddig zsebre. Ám a ciklusból hátralévő 14-16 hónapban újabb 11-12 milliót is besöpörhetnek a politikusok. Így a 40 milliót közelítik majd a legnagyobb térítések, szemben az előző parlament 24 milliós összegeivel. A növekedés oka az, hogy 2009 előtt a politikusok még nem adóztak ebből a pénzből, s amikor ez változott, a honatyák annyit emeltek az összegeken, hogy nettójuk ne csökkenjen.

A költségtérítés két részből áll. Egyik a lakhatási támogatás, amely 115 950 forint, s annak jár, akinek a fővárosban vagy választókerületében nincs lakása. A nagyobbik rész a választókerületi pótlék, s mértéke attól függ, milyen messze van a képviselő választókerületének székhelye Budapesttől. Ez újabb havi 140-672 ezer forint lehet. A tízes lista érdekessége, hogy azon csak jobboldali képviselők szerepelnek. Ez pedig éppen annak köszönhető, hogy a fővárostól messze fekvő kerületekben a szocialisták kevésbé erősek, egyéni mandátumot így a végeken nem is szereztek.

Megkérdeztük Hörcsiket, mint a legtöbbet kapó honatya mennyi pénzt fordít a költségeire. Választ nem jött, mert visszahívást kért, majd nem tudtuk elérni. blikk.hu