Csöbör: kiemelten sikeres vagyok

„A munkám meghatározó részét   teszi ki a választókerületemhez tartozó települések érdekében végzett parlamenti lobbizás, ami tavaly kiemelten sikeres volt.”-írja a kulcsmagazin.hu 

Részlet az intejúból

– Körzete szerencsére már túl van a 2010-es árvíz kárainak a helyreállításán. Az elmúlt évben mi állt a képviselői munkájának a középpontjában?

– A 2010-es árvizet valóban nem könnyű elfelejteni, és azóta minden tavasszal hóolvadáskor aggódva figyeljük a meteorológia és a katasztrófavédelem híreit. Így történik ez ebben az évben is. A hírek idén viszonylag megnyugtatóak, mert a hosszú és hideg tél lassú olvadással jár. Rátérve a konkrét kérdésre, a 2012-es évben is volt néhány központi téma, ami köré szervezhettem a képviselői munkámat. Természetesen a választókerületi feladataim jelentős részét tette ki ebben az évben is a választóim közvetlen érdekképviselete, amelynek kiinduló pontja a fogadóóra, ahol a legkülönbözőbb problémákkal szembesültem. A második jelentős része a munkámnak a parlamenti lobbizás a választókerületem településeinek projektjeiért. A tavalyi év különösen eredményes volt ebben a tekintetben. Miskolc középtávú közlekedési projektjeinek (26-os út, Y-híd, elkerülő út) megvalósítása érdekében sikerült elnyerni csaknem 22 milliárd forintot, ezzel városunk arculata egészen biztosan gyökeresen meg fog változni. Az elmúlt napokban vált publikussá, hogy a miskolci önkormányzat 35 milliárd forintot kitevő adósságából az állam 25 milliárdot átvállal. Az adósságátvállalással kapcsolatos tárgyalások, amelyeket az NGM ezzel a feladattal megbízott államtitkárával Naszvadi Györggyel, és a Belügyminisztérium államtitkárával Tállai Andrással folytattam, másfél hónapos intenzív és izgalmas, örömteli munkát jelentettek számomra. Természetesen a lobbi tevékenységből mindenki kivette a részét, akinek ez a feladata. A választókerületem többi településén, Alsózsolcán és Felsőzsolcán is sikerült a lobbizás az adósságátvállalás kérdésében. Helyszűke miatt nem tudok mindent felsorolni, talán még megemlítem, hogy 2012 áprilisában megvalósult a Start-munka meghívásos kazánprojekt mintaprogram első üteme. A kormányzati program célja az energia beszerzés importfüggőségének mérséklése és az önkormányzati intézmények energiaköltségeinek jelentős csökkentése volt, Alsózsolcán, Felsőzsolcán, Arnóton, Hernádkakon, Szirmabesenyőn is pályáztak, majd nyertek a helyi önkormányzatok.

– Az Országgyűlés honlapjának a tanulsága szerint az elmúlt évben többször is vezérszónok volt, illetve bizottsági véleményt ismertetett. Hogyan választja ki a hozzászólásai témáit?

– A parlamenti hozzászólások témáit és időzítését a frakcióvezetés határozza meg, természetesen a képviselővel közösen. Nekem preferált témáim az egyházügyi és a kisebbségekkel kapcsolatos kérdések, de mindig készen kell állni tetszőleges témával kapcsolatos, rendkívüli megszólalásra is. A megszólalások gyakoriságánál figyelembe kell venni, hogy a mi frakciónk messze a legnépesebb, és ezért az egy képviselőre jutó átlagos idő nyilván sokkal kevesebb, mint egy 20 főből álló frakció esetén.

– A választókörzetek átszervezése önt is érinti. A vidéki, illetve nyugodt kertvárosias jellegű részek mellé „megkapta” az Avast. Az Avas város a városban. Hogyan halad a megismerésével?

– Az Avas, ahogy mondani szoktuk nagy kihívás. Mindenki tudja, hogy ez egy hagyományosan a szocialistákra szavazó városrész, éppen ezért rendkívüli figyelemmel kísérem az itteni problémákat, és általában az Avas mindennapjait. Az itt élőket két módon igyekszem megismerni, egyrészt közvetlenül, másrészt az itt szervezett programok segítségével. Talán szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy különösen jól sikerült most februárban a farsangi karnevál, amelyet hagyományteremtő módon ezután minden évben szeretnénk megrendezni. A karneválon rengeteg óvodás, kisiskolás, gimnazista vett részt az Avas valamennyi intézményéből és fergeteges hangulatban táncoltak az utcán az idősebb korosztályhoz tartozókkal közösen. Örülök, hogy meg tudtuk mutatni, ezt is meg lehet csinálni az Avason, és nagyon remélem, hogy a városunk többi fesztiváljához hasonlóan, mi is évről évre ismertebbek leszünk. A másik nagyon fontos projekt az Avas városrészben a „fészekkirakó” projekt, melynek keretében minden törvényes eszközt föl fogunk használni, hogy megtisztítsuk az Avast a közösségben élni képtelen elemektől, azoktól, akik úgy képzelik, hogy egész életüket leélhetik a „többiek nyakán”, a többiek költségén. A végleges megoldás már nagyon közel van, hiszen legújabban sikerült megegyezni a bankokkal az érintett követelések önkormányzat általi megvásárlásáról.