Megkezdődött pénteken a  tavaszi lomtalanítás Miskolcon. Az AVE Miskolc Kft., az elmúlt évekhez hasonlóan most is térítésmentesen szállítja majd el a háztartásokban felgyülemlett, feleslegessé vált lomokat. A lomtalanítás időpontja városrészenként más és más, erről a minap.hu is folyamatosan tájékoztatja majd a miskolciakat.

Molnár Attila, az AVE-Miskolc Kft. igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az új Hulladék Törvény is kötelező az összes szolgáltatót arra, hogy évente legalább egy alkalommal lomtalanítást végezzen a szolgáltatási területén.
-Miskolcon ennél jobb a helyzet, az AVE már hosszú évek óta évi kettő, egy őszi, és egy tavaszi lomtalanítást tart, mely során elszállítjuk a lakosságnál felhalmozódott nem veszélyes hulladékot – mondta a cégvezető.

Újdonság persze a törvényi változások miatt az AVE-nél is lesz, a cég ettől az évtől szétválogatja a lomokat, kiválogatja közüle azokat, melyek másodnyersanyagként tovább értékesíthetők. Ennek több praktikus oka is van, mondja Molnár Attila
-Egyrészt, uniós elvárás és törvényi kötelezettség, hogy válogassuk ki azt, ami még hasznosítható, másrészt miután a törvény alapján tonnánként 3000 forintos lerakói járulék terheli a lomot is január 1-jétől, így mind nekünk, mind a lakosságnak érdeke, hogy kisebb mennyiséget deponáljunk – mondta aminap.hu-nak