Budapest II. kerületéből nem látszik Kelet-Magyarország, gyakorlatilag nem létezik

A héten kazincbarcikai térségben  működő Edelényi Közéleti Klub vendége volt Németh Péter, a Népszava főszerkesztője. Az egésznapos rendezvényen test közelből láthatta azt a mélyszegénységet ami Északkelet-Magyarország végein tapasztalható.

 

 

Az Edelényi Közéleti Klub két éve szervezi a társadalmi problémák, helyi konfliktusok reális megismerésének, kezelésének témakörében a komoly érdeklődést kiváltó programokat.

Április 4-én „Társadalmi konfliktusok Északkelet-Magyarországon” címmel meghirdetett program fővendége Németh Péter, a Népszava főszerkesztője volt.

A Közéleti Klub életre hívásában két cél vezérelte az alapítókat. Az első, hogy vélemény cserélhessenek az emberek a legkülönbözőbb kérdésekben, legyen szó politikáról, gazdaságról vagy a médián és a kultúrán túl akár a sportról. A másik cél egyfajta misszió, küldetés. „Érdekes embereket, időszerű mondanivalóval rendelkező személyiségeket igyekszünk meghívni Edelénybe. Szeretnénk, ha rendezvényeink hozzájárulnának a város szellemi pezsgéséhez” – mondta el Komjáthi Imre, az Edelényi Közéleti Klub vezetője.

Korábban a klub vendégeként Lengyel László politológus a következő mondatokkal összegezte a látottakat: „ Budapest II. kerületéből nem látszik Kelet-Magyarország, gyakorlatilag nem létezik. Ha nem akarjuk, hogy a társadalmi szolidaritás utolsó szikrája is kihunyjon, akkor Pannóniának ide kell jönni és beleszagolni Hunnia levegőjébe. Pannónia véleményformálói azzal segíthetnek a legtöbbet, hogy publikálnak arról, amit itt láttak, éreztek és szagoltak.”

A csütörtöki program is úgynevezett „szocio-túra” volt, ahol a meghívottak ellátogattak a legmélyebb szegénységben élő cigányok közé. Borsod talán legszegényebb vidékén egy asztalnál lehet beszélgetni jobb és baloldali polgármesterekkel, akik elmondják problémáikat, sikereiket. Tiszta, rendezett falvak is találhatóak a térségben, mert az itt élők csodákra képesek, ha rátermett emberek vezetik őket és a megfelelő támogatást is megkapják.

A nap folyamán kistérségi konferenciát tartottak Boldván a társadalmi konfliktusokról, és azok okairól (közmunka, közbiztonság, szegénység). A érdeklődők között több polgármester, vállalkozó és aktív közéleti tevékenységet folytató személyiség is részt vett. A hozzászólók hosszan sorolták a jelenlegi kormány elhibázott intézkedéseit, amelyek tovább rontották a halmozottan hátrányos helyzetben lévő településeken élők életkörülményeiken.
Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere több olyan Kazincbarcikán megvalósított szociális projektről is beszámolt, amely ha meg nem is oldja, de mindenképp enyhíti a társadalmi feszültségeket.
Németh Péter, a Népszava főszerkesztője hozzászólásában kiemelte, hogy a kormány kommunikációs stratégái arra törekednek,hogy egyirányúsítsák az információt. Céljuk az,hogy a vidéki szegénység, a nyomor hangjai ne jussanak el Budapestre, de vidéken se tudjanak arról,hogy Budapesten kik és milyen módon próbálnak tenni a segítségre szorulók érdekében. Az újságíró hangsúlyozta, hogy régen a budapesti értelmiség generálta a változásokat, most viszont a vidékre vár ez a feladat. Pozitív példaként említette az Éhségmenetet.

A rakacai látogatás során sokak számára elképzelhetetlen nyomorban élők helyzetével való szembesülés – a döntően romák lakta településen – szinte sokkolta Közéli Klub vendégeit. Kiss Béla, Rakaca polgármestere elmondta, hogy nagy a szegénység a településen, amit az is mutat hogy összesen hat autó és egyetlen egy internet kapcsolat van a faluban, az is a polgármesteri hivatalban. A település lakóitól, terepen dolgozó közmunkásoktól, pedig kiderült, hogy a Rakacán szinte mindenki munkanélküli.

Edelényben a Művelődési Házban a tartott lakossági fórumra érkezett közönség a napi problémákról, politikai eseményekről is megosztották gondolataikat Németh Péter a Népszava főszerkesztőjével, Klimon István Kazincbarcika alpolgármesterével és Komjáthi Imrével, akit a legtöbben az Éhségmenet szervezéséből ismerhetnek. A fórumon téma volt a szegénység, a romakérdés, a médiák és a köztájékoztatás hiteleségének hiánya, a kormány eddigi munkája, de szóba került az is, hogy Németh Péter miért is adta vissza a Táncsics díját.

Az egész napos programot Komjáthi Imre az alábbiak szerint foglalta össze: „A nap folyamán a résztvevők egyetértettek abban, hogy a társadalmi feszültségek feloldásának az alábbi három sarokpontja van – Társadalmi szolidaritás; – Összefogás, de nem csupán a szavak szintjén; – Kölcsönös felelősségvállalás és tenniakarás a kormányzati hatalomnal rendelkezők, illetve a tartós munkanélküliséggel és nyomorral sújtott emberek részéről is. Társadalmi igazságosság nélkül nincs társadalmi béke.”  http://www.opont.hu