A klímaváltozás miatt az  évszázad közepére rázósabbá válhatnak a Atlanti-óceáni repülőutak – írták brit kutatók, Paul Williams és Manoj Joshi a Nature Climate Change című online szaklapban hétfőn megjelent tanulmányukban. A kutatók az úgynevezett clear air típusú, vagyis a felhőtlen égbolton keletkező turbulenciáról beszélnek. A heves viharok közelében kialakuló turbulenciákkal ellentétben ezek alig jósolhatók meg előre. Ennek okai az ellentétes széláramlatok, amelyek a nagy repülőgépeket is hirtelen fel-le dobálhatják. Ezért nevezik általánosságban a clear air turbulenciákat légörvényeknek.

 

Elemzéseik során a szakértők a december és február közötti téli hónapokban az Atlanti-óceán északi részének repülési zónáira szorítkoztak. Klímamodell-szimulációk segítségével számították ki, hogy ebben a térségben a turbulenciák negyven év alatt 40-170 százalékkal gyakoribbak lettek, és 10-40 százalékkal hevesebbekké váltak.

Ha valóban bekövetkezik a kutatók által leírt jelenség, az érezhető változásokat idézhet elő a légiközlekedésben. A pilótáknak például meg kell kerülniük bizonyos területeket, emiatt növekszik az üzemanyag-felhasználás és az utazási idő – írják a tudósok.