A Kínai Tudományos Akadémia kutatói szerint a dél-koreai vándormadarak és a kínai szárnyasok keveredése miatt alakulhatott ki a H7N9-es típusú madárinfluenza, aminek Kínában eddig hét halálos áldozata volt. Az akadémia szaklaboratóriuma szerint az embereken korábban nem kimutatott vírus genetikai mutáció révén jött létre, amikor a Dél-Koreából a Jangce-folyó környékére vándorló madarak érintkeztek a helyi kacsákkal és csirkékkel.
A szervezet jelentése szerint a H7N9-es típusú madárinfluenza nyolc génjéből egy (az N9-es) megegyezik azzal, amit korábban Dél-Koreából származó vadmadarakban találtak meg. Az H7-es gént a kelet-kínai Csöcsiang tartomány kacsaállományában mutatták ki. A többi hat gén egy másik típusú madárinfluenzából, a H9N2-es törzsből származik, ezeket Sanghaj, Csöcsiang és Csiangszu tartományok csirkéiben fedezték fel. Az elmúlt hetekben az akadémia által felsorolt mindegyik helyen tapasztaltak H7N9-es fertőzést.
A tanulmány szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a szárnyasok mellett a sertések is a fertőzés forrásai lennének, a H7N9 ennek ellenére veszélyesnek minősíthető, az ugyanis a madarakról közvetlenül terjed át az emberekre.