Ám az is lehet – hívta fel a figyelmet dr. Tompa Sándor –, hogy a járatkimaradások azzal függnek össze, ami a Zöld Nyíl Projektirányító Bizottság egyik januári ülésén is elhangzott. A jegyzőkönyv tanúsága szerint ugyanis az illetékesek akkor arról beszéltek, hogy jelentősen csökkent az MVK Zrt. buszállománya.

 

Az viszont már tény – mutatott rá a képviselő –, hogy az április 18-i közgyűlési anyagokból, a tavalyi zárszámadás mellékleteiből egyértelműen kiolvasható: az MVK Zrt. csődben van, 8 milliárd forintnyi kötelezettségvállalást görget maga előtt.

Dr. Tompa Sándor emlékeztetett a Városi és Elővárosi Közlekedés Egyesület véleményére is, miszerint nagyon nincs rendben a miskolci közösségi közlekedés. A VEKE ugyanis a napokban azt írta, hogy a hivatalos kommunikációval ellentétben nem a márciusi havazás okozta meghibásodások miatt gyakoriak a buszjárat-kimaradások Miskolcon, hanem a felelőtlen, rosszul értelmezett megtakarítási gyakorlat idézi elő a problémát.

Bazin Géza kijelentette: ma nem 10 százalékos rezsicsökkentéssel, hanem 10 százalékos járatcsökkentéssel találják szembe magukat a miskolci emberek. Előre megváltják a bérletüket, jegyüket egy szolgáltatásra, amit végül nem, vagy csak késve kapnak meg. Választókerületében, Perecesen például a legnagyobb csúcsforgalom idején állítottak be szóló buszt az eddigi csuklós busz helyett, akkor, amikor a diákok iskolába, a felnőttek munkába igyekeznek.

A képviselő kérdéseket intézett az MVK Zrt., a Miskolc Holding, illetve a város vezetéséhez. Ezek a következők:

• hány és milyen típusú autóbuszok sérültek meg (darabszám, típus, azonosító) ?
• milyen sérülések történtek (tipikus, egyedi, felsorolással) ?
• milyen alkatrészek azok, amelyek ilyen nehezen pótolhatóak illetve nehezen szerezhetőek be?
• kik az alkatrészek szállítói, gyártói?
• milyen pluszköltséget jelent a káresemény?
• van-e biztosítása az MVK zrt.-nek a járművekre?
• hogyan kezeli az MVK zrt. az elmaradt kb. 500 milliós állami támogatást?
• miért csökkent jelentősen az autóbusz állomány az MVK zrt.-nél?