– Elvette a sofőr a gyerek bérletét – szipogja az asszony. – Azt akarta visszaszerezni az ember. Semmi mást nem akart, csak a bérletet.

 

Lyukóvölgy teljes, húsz négyzetkilométeres területén a diósgyőri vasgyári rendőrőrs az illetékes. Pusztai Tamás parancsnok azt mondja, a bánya és a város között közlekedő járaton reggel egy kislány olyan bérletet mutatott fel, amin egy fiú fényképe volt. A sofőr elvette a bérletet. Amikor a lány visszafelé jött, a gyerek apja egy vasvillával fenyegette a megállóban. A sofőr elhajtott, és segítséget kért a diszpécsertől.

Lyukóvölgyben tavaly részönkormányzat alakult a problémák kezelésére. Vezetője a körzet önkormányzati képviselője, Riba Istvánné, már nemcsak a problémákról, hanem az első intézkedésekről is beszámol. Komoly erőfeszítések eredménye például, hogy a lyukóvölgyi gyerekek ma már iskolába, óvodába járnak. Miután a közműcég direkt ide vásárolt egy speciális járművet, bevezették a szemétszállítást. A bánya volt légaknájánál közösségi házat alakítanak ki, ahová márciustól kitelepül a családsegítő szolgálat. A képviselő asszony szerint Lyukóvölgynek ma háromezer lakója van, de ezt csak becsülni lehet. A domboldalakon folyamatosan költöznek – jönnek is, mennek is.

A 2005-ös összeírás során felmérték azt is, hogy a nem miskolci családok honnan érkeztek. A válaszolók harmincegy, többségében borsodi települést neveztek meg, de volt, aki dunántúli, sőt ukrán és román települést. Igaz, az adatok mára alighanem elavultak. Két év a Lyukóvölgyben nagyon hosszú idő. nol.hu 2008