Legalább hatvan halottja és  több mint száz sérültje lehet egy texasi műtrágyagyárban helyi idő szerint szerda este történt robbanásnak. Helyi tévéadók beszámolója szerint a halottak száma a hetvenet is elérheti, köztük van hat tűzoltó, két mentős és egy rendőr is. A gyár közelében fekvő, és a robbanás által súlyosan megrongált idősek otthonában hét ember tűnt el. Hivatalos források egyelőre pontos számot nem közöltek az áldozatokról.

 

A detonáció a Dallastól 130 kilométerre délre, Waco településtől 32 kilométerre északra lévő kisváros, West műtrágyagyárában történt. Először csak kisebb tűz volt az üzemben, amelyet 6-7 tűzoltó próbált eloltani. Egy szemtanú beszámolója szerint akkor következett be a hatalmas robbanás, amikor a tűzoltók vizet locsoltak az ammónium nitrátra. Elképzelhető, hogy a robbanás azért következett be, mert a tűz átterjedt az üzemben tárolt vegyi anyagokra.

A robbanás dörejét Westtől 70 kilométerre is hallani lehetett. Szemtanúk a robbanást különböző szavakkal írták le. Volt, aki a hatalmas tűzgömböt atombombához hasonlította, más azt mondta „olyan volt, mint egy tornádó, tárgyak szálltak mindenütt a levegőben(…) mintha az egész Föld rázkódna”.

Egy műtrágyagyárban volt robbanás, ismeretlen okokból. A halottak számáról eltérő becslések vannak.
A dallasi WFAA televízió helikopteres stábja arról számolt be, hogy a gyártól három háztömbnyire minden elpusztult. Ilyen pusztítást még sohasem láttam. Úgy néz ki az egész környék a romokkal, mint egy háborús övezet – mondta Parnell McNamara, McLennan County sheriffje.

Tommy Muska polgármester elmondta, a detonáció hatvan-nyolcvan épületet súlyosan megrongált, köztük egy idősek otthonát, egy iskolát és több lakóházat. A 2800 lelkes város lakóinak felét ki kellett telepíteni. A robbanás után mentőcsapatok kezdték átkutatni a romba dőlt házakat. Helyi beszámolók szerint a romok között több holttestet találtak.

A gyárhoz közeli sportpályán elsősegélyhelyet állítottak fel, jelentette a CNN. A mentőautók és a mentőhelikopterek a wacói Hillcrest baptista kórházba, és még legalább két másik kórházba szállították a sérülteket .