Skip to content

KÉT ÉV ALATT KÖZEL 250 KORRUPCIÓS ÜGY KERÜLT AZ ÜGYÉSZSÉGHEZ

KÉT ÉV ALATTKÖZEL 250 KORRUPCIÓS ÜGY KERÜLT AZ ÜGYÉSZSÉGHEZ

KÉT ÉV ALATT KÖZEL 250 KORRUPCIÓS ÜGY KERÜLT AZ ÜGYÉSZSÉGHEZ 

 

M. Attila Gyula, akit 2006-ban választottak Hajdúsámson önkormányzati képviselőjévé, majd 2010-ben már pártja polgármesterjelöltjeként indult a helyhatósági választáson, rendhagyó módon próbált meg kampánypénzhez jutni – számolt be róla mai számában a Népszabadság A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint a férfi azt tervezte, hogy egy az önkormányzat által egészségház céljaira megvásárolni tervezett ikerház lakóitól egy-egy millió forintot visszakér.

Az üggyel összefüggésben Fazekas Géza ügyészségi szóvivő a lapnak elmondta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség Korrupció Elleni Ügyek Osztálya 2011 áprilisi megalakítása óta 231 olyan korrupciógyanús üggyel foglalkozott, amelynek feltételezett elkövetője városi vagy megyei önkormányzati tag, illetve városi, megyei, regionális vagy országos illetőségű közigazgatási szerv vezető munkatársa.

A napilap szombati számában azt írta: a beadványokat, illetve feljelentéseket döntően magánszemélyektől, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálattól, a Nemzeti Nyomozó Irodától és a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól kapják. Az esetek többségében mégsem indul nyomozás, részben azért, mert a beadványok alkalmatlanok arra, hogy azok alapján nyomozást indítsanak, részben mert az nem tartozik a hatáskörükbe. Ezeket más hatóságokhoz irányítják.

A két évvel ezelőtti indulásához képest a Korrupció Elleni Ügyek Osztálya 231 ügyből hetvenben indított nyomozást, ezeknek összesen 214 gyanúsítottja volt. Kilenc ügyben már vádat emeltek.

A Transparency International listáján azonban ennek ellenére is rossz helyen állunk.

A Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe alapján rangsorolt 176 ország kétharmada erős korrupciós fertőzöttséget mutat, Magyarország az európai mezőny alsó harmadában szerepel. Hazánk a 2012-ben kapott 55 ponttal a 46. helyet foglalja el, míg tavaly az 54. volt a vizsgált 183 ország között.

A legkevésbé korrupt ország Dánia, Finnország és Új-Zéland. A három ország holtversenyben az első helyen áll 90 ponttal. Afganisztán, Észak-Korea és Szomália pedig ismét a lista végére került.

A Transparency International értékelése szerint Magyarországot továbbra is súlyosan érinti a korrupció, az eddigiekhez hasonlóan komoly kihívást jelent a megfelelő elszámoltathatóság megteremtése és a korrupció legyőzése.

A teljes cikket a Népszabadság mai számában, vagy a nol.hu-n olvashatják.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük