Összeomlott a miskolci tömegközlekedés?

Nemcsak Budapesten, de  Miskolcon is komoly problémákkal küzd a tömegközlekedési vállalat, amely bármit képes bevetniaz életben maradás érdekében. Mi másra utalna az, ha egy menetrend szerinti járat csak akkor indul el a meghirdetett időpontban, ha arra külön jelzést kap, hogy igénylik az utazni vágyók, tehát induljon el, s csak azokban a megállókban áll meg, amelyekre érkezett igénybejelentés egy órával korábban? Vajon mi jöhet még ezek után?

 

Miskolc közlekedési cége ugyanis gyakorlatilag a rendszerváltás óta küzd pénzügyi nehézségekkel. A teljesítménycsökkentések szinte minden évben kellemetlenséget okoztak az utasoknak. Az évek során bevezették az elsőajtós felszállási rendszert, mellyel együtt megmaradt a hagyományos jegy- és bérletellenőrzés, amihez még egyéb kampányszerű ellenőrzési akciók társultak, további kellemetlenségeket, például a menetidő növekedését jelentve az utazóközönségnek.

A szolgáltatás színvonala 2007-ben drasztikus mértékben csökkent. Az akkori átszervezéskor 41 autóbuszvonalból 10 megszűnt, és csak 3 új indult. A törölt járatokat a megmaradt útvonalak módosításával próbálták ellensúlyozni. Több járat útvonala felére rövidült, így átszállásra kényszerítve az utasokat. Az addig egyvonalas autóbuszbérlet helyett, sokak a drágább kombinált bérlet váltására kényszerültek. A változtatások azonban nem hozták meg a várt eredményt. A szétszabdalt vonalhálózat sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert a leromlott szolgáltatás kevesebb utast és csekélyebb bevételt eredményezett. A vonalhálózati és menetrendi átszervezések annál inkább kiváltották az utasok haragját.

2012-ben újabb megszorítások történtek. Bár több járat ismét az eredeti (2007 előtti) útvonalon közlekedik, ám jóval ritkábban, döntő részük 30-50 percenként, ami nagyvárosban nem szerencsés megoldás, és további utas-vesztést eredményezhet. Az Észak-déli gerincvonalon közlekedő járatokat hajnalban, délután és az esti időszakokban összevonják, kibővített útvonalon. Vagyis az addigi 2-3 viszonylat helyett már csak 1 jár, így az utasok városnézésre kényszerülnek. A tavalyi menetrendet négyszer kellett módosítani év közben.
Ilyen előzmények után jött a márciusi nagy kudarc. A 14-16-i váratlan havazás után a Városi és Elővárosi Közlekedés Egyesület (VEKE) tájékoztatása szerint hetekig nem tudta biztosítani az MVK Zrt. a menetrend szerinti autóbusz-buszközlekedést Miskolcon a munkanapi csúcsidőszakokban.

Volt olyan nap, amikor a szükségesnél 16 busszal kevesebb volt kint az utakon, amely 11 százalékos kiesést jelent. Pedig ilyen jellegű probléma egyetlen korábbi havazás során nem merült fel sem Miskolcon, sem más közeli nagyvárosban, s a szintén miskolci utakat használó Borsod Volán esetében most sem történtek hasonló meghibásodások vagy járatkimaradások. A válságmenedzsment sem működött jól: az első napokban még pontos tájékoztatást se kaptak az utasok arról, hogy mely járatok fognak kimaradni, illetve olyan területekről is történtek kivonások, ahol nincs más alternatíva a közösségi közlekedésre. Például Szirmán, Tapolcán és a Bábonyi-bérc térségében a reggeli csúcsidőben 20-40 perces lyukak jelentek meg a menetrendben.

A VEKE meglátása szerint a mostani állapotot az a felelőtlen, rosszul értelmezett megtakarítási gyakorlat idézte elő, melynek során az utóbbi hónapokban, években folyamatosan visszafogták az alkatrészbeszerzést és raktározást a cégnél, az üzemeltetés során pedig folyamatosan elhasználták a készleteket. Az egyesület már egy évvel ezelőtt is figyelmeztetett: a felelőtlen karbantartási gyakorlat súlyos következményekkel fog járni, csak idő kérdése, mikor válik a helyzet kezelhetetlenné. Tapasztalataikat megosztották a városvezetéssel is, remélve, hogy intézkedés történik. nepszava.hu