A miskolci dohányboltok hetedét Takács Gábor fideszes képviselő felesége, anyósa és öccse kapta meg?

84 miskolci dohányboltból 12-t,  vagyis a koncesszióba kiosztott üzletek hetedét Takács Gábor miskolci fideszes önkormányzati képviselő családtagjai nyerték el. Ez derül ki a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján hétfőn este közzétett listából. A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme, de csak júliustól kell majd a dohányzóknak megkeresni a hétezer nemzeti színekkel ellátott, „Nemzeti Dohánybolt” feliratú trafik közül a legközelebbit.  

A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázat kiírását és a beérkező pályázatok kezelését, valamint a koncessziós szerződések megkötését a miniszter a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közreműködésével végezte el.

Egy pályázó legfeljebb 5 trafik nyitására kaphatott engedélyt, ez az országban 120 vállalkozónak sikerült. 148-an kaptak négy koncessziót, 210-en hármat, 484-an pedig kettő üzletből kell megéljenek a következő 20 évben, az üzemeltetési jog ugyanis két évtizedre, 2033-ig szól.

Miskolcon a 84 meghirdetett Nemzeti Dohánybolt közül 12-t a tavaly a korábbi képviselő, Giákné Bobály Judit halála miatt kiírt időközi képviselőválasztáson szűk többséggel megválasztott martin-kertvárosi és szirmai fideszes önkormányzati képviselő, Takács Gábor közeli családtagjai üzemeltethetnek a jövőben. Négy dohányboltot kapott ugyanis Aswad Dina, a képviselő felesége, aki jelenleg a Fux Zrt. kereskedelmi igazgatója, s szintén négy trafikot üzemeltethet a jövőben Aswad Dina édesanyja, a szülész-nőgyógyász dr. Aswadné dr. Gazdik Irén. Ugyancsak négy dohánybolt szerepel egy bizonyos Takács Gergő neve mellett, aki vélhetően Takács Gábor képviselő Gergő nevű öccsével azonos (a Takács-fivérek harmadik tagja Takács Péter, a DVTK középpályása).

A kormány arra hivatkozva tette monopóliummá a dohánykereskedelmet, hogy családi vállalkozásoknak, munkanélkülieknek, gyed-ről visszatérő édesanyáknak és nagycsaládosoknak hosszú távra megélhetést biztosítson. Nyilván a kereskedelmi igazgató és a szülész-nőgyógyász ezekbe a kategóriákba tartozik, arról nem is beszélve, hogy a Takács család jól menő vállalkozással járul hozzá a magyar GDP-hez: ők üzemeltetik ugyanis a Martin-Kertváros és Szirma közötti benzinkutat. eszakonline.hu Takács Gábor az eszakhirnok.com megkeresésére nem reagált.