Tisztelt Képviselő Asszony!

Pusztai László újságíró érdeklődik a BÉM-el kapcsolatban. Az országos környezetvédelmi hatóság, idáig nem reagált a a tevékenység felfüggesztéséről szóló határozat elleni fellebbezésre. 200 munkahely szűnik meg ha nem indul újra az üzem. Mit tesz ebben az ügyben a terület képviselője?
Csődvédelmet kért a Miskolc mellett található sajókeresztúri BÉM Zrt. mert a környezetvédelmi felügyelőség 2013. február 25-én felfüggesztette a cég működését. A cég tulajdonosa a Luterán László és egy svájci cég birtokában lévő METALTRADE HUNGÁRIA Kft.
2013. február 21. hajnalban nem csak a helyi környezetvédelmi hatóság (ÉMI-KTVF),hanem az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség OKTVF munkatársai is megszállták meg az üzem területét. (Ott volt a Főfelügyelőség első embere Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin, akivel kapcsolatban a parlamentben interpellált az LMP mert állítólag jogtalanul használja a doktori címét)Kiderült, hogy fülest kaptak, azzal kapcsolatban, hogy a BÉM-be illegálisan szállított veszélyes hulladék érkezett, de nem találtak semmit. A területileg illetékes környezetvédelmi hatóság (ÉMI-KTVF) azonban úgy döntött, hogy olyan technológia problémák miatt, amely szerintük füstöt és büdöset okoz a környéken, nem folytathatja a cég a működését. A már nem működő üzemben két hét múlva ismét megjelent a környezetvédelmi hatóság emberei és Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin, de ismét nem vezetett eredményre a razzia.
A cég a rendszerváltás előtt a diósgyőri, valamint az ózdi kohászat részére vasércet dúsitó üzem területén, a kísérleti gyártási időszakot követően 2003-ban kezdete meg a működését. Veszélyes hulladékok anyagában való hasznosítására kaptak engedélyt, amely keretében a nemzetközi piacon értékesített kohászati alapanyagot állítottak elő.Már az első pillanatoktól kezdve támadta őket a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület. 2010-ben a bíróság eltiltotta a céget a hulladékhasznosítástól. A bíróság, igazságügyi szakértő kirendelése nélkül, a környezetvédelmi egyesület tanúira alapozta az ítéletét, akik állították, hogy gyakran éreznek büdöset az üzem környezetében. Ezt azonban semmilyen akkreditált laboratóriumi műszeres vizsgálati eredmény nem támasztja alá. A bíróság másodfokon is jóváhagyta a a döntést. (Időközben kiderült, hogy a civil környezetvédő egyesület egyik vezetőjének az apja egy a BÉM-től légvonalban három kilométerre található veszélyes hulladék égetősével foglakozó cég első embere). Emiatt a BÉM Zrt. 2010. augusztusától kizárólag alapanyagok felhasználásával folytatta tevékenységét az engedély felfüggesztéséig. A BÉM Zrt. fellebbezésére mintegy másfél hónap elteltével sem (az ügyintézési határidő 30 nap ) nem kapott válszt az OKTVF-től. A gyárban 200 ember dolgozik, dolgozna…

.