Régóta sejteni lehetett,  hogy az MSZP a hatalma megtartása érdekében a „politikai banditizmus” útjára lépett, amikor a KGB-egyetemet végzett Laborc Sándort nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójának, és általa a szervezett alvilággal szövetkeztek az akkori ellenzék lejáratására, zsarolására – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Portik–Laborc-találkozók hétfőn nyilvánosságra került jegyzőkönyvei kapcsán.

Kósa Lajos szerint nem lehet megfeledkezni arról sem, hogy „a mostani MSZP ugyanaz az MSZP”. – Addig, amíg nem tisztázzák a helyzetet, és nem szabadulnak meg minden politikustól, aki a kétes ügyekben részt vett, vagy akár csak hallgatólagosan is támogatta azokat, azt kell tartanunk, hogy az MSZP a politikai bűnözők pártja, s mint ilyen, minden demokratikus erő számára persona non grata – hangsúlyozta a fideszes politikus. Ugyanakkor őszintén kívánja a szocialistáknak, hogy szembe tudjanak nézni önmagukkal, bár szerinte a szokásos mismásolás itt már nem lesz elég.

Kósa különösen fontosnak tartja az ügy körülményeinek tisztázását azután, hogy „nyilvánosságra került, a cigányok ellen elkövetett, felháborító és szörnyű sorozatgyilkosságnak az egyik gyanúsítottja titkosszolgálati ember volt, s az NBH a gyilkosok megfigyelését azután állította le, hogy kiderült, a csoport fegyvereket akar beszerezni”. Kósa Lajos szerint ezek a kérdések különösen nyugtalanítóak a Laborc–Portik-kapcsolat fényében.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója tegnap az utóbbi húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte a Laborc–Portik-ügyet. Ezért kezdeményezte, hogy Laborc Sándor tavalyi nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásakor készült, titkosított jegyzőkönyvet szintén tegyék nyilvánossá, mert nem mindegy, hogy Laborc a saját szakállára találkozott 2008-ban Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával, vagy végrehajtott egy feladatot. A nemzetbiztonsági bizottsági jegyzőkönyvből ez kiderülhet – vélte Kocsis-írja az mno.hu