A Hexagon Family Bt. 2006 júliusa óta havi nettó 290 ezer forintot és költségtérítést kap az állítólag rossz anyagi helyzetben lévő Miskolci Egyetemtől, de szerződéses feladatait többször külön is megrendelték, így összesen több mint 30 millió forintot keresett a rektor főtanácsadójának családi vállalkozása, derül ki az atlatszo.hu birtokába került szerződésekből.

Január 31-én jelent meg az Egyetemigazsag nevű, névtelen szerző által vezetett blogon egy írás, mely azt írja, hogy az évek óta tartó megszorítások, valamint az Arcadom-hoz és Gropius-hoz kötödő befejezetlen építkezés miatt sínylődő Miskolci Egyetem Rektori Hivatala nem éppen spórolósan működött az utóbbi években. Mi több, Patkó Gyula korábbi rektor főtanácsadója, Molnár László Hexagon Family Bt nevű cége “a Miskolci Egyetem működésével kapcsolatos programkoordinációs, beruházásokkal kapcsolatos tanácsadói, műszaki elemzői, oktatásszervezői és erre vonatkozó tanácsadói feladatok ellátásával lett megbízva.”

A blog szerint olyan egyetemi feladatokat is ehhez a céghez szerveztek ki, mint a diplomaosztók, vagy karácsonyi koncertek szervezése, de fizettek tanácsadásért, fordításért is a bt-nek – 2006 óta összesen 30.644.850 forintot. A történet február elején lépett magasabb szintre, mikor Prof. Dr. Patkó Gyula rektor rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, melyen kiállt Molnár László mellett és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az írás miatt.

Szerettük volna megtudni az egyetem igazságát, így közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, melyet az intézmény nem sietett teljesíteni. Először arra hivatkozva kértek haladékot, hogy későn érkezett meg hozzájuk az elektronikus formában elküldött igénylés. Utána személyes betekintést ajánlottak, mire az egyetemen megjelenő meghatalmazottunk számára nem voltak hajlandóak megengedni, hogy a dokumentumokról bármilyen másolatot, fotót készítsen. Már a peren gondolkodtunk, mikor egy leak-en keresztül megkaptuk a szerződések egy részét, majd rá pár napra KiMiTud-on keresztül egy sokkal bővebb anyagot.

Az egyetemtől április közepén megkapott 24 darab szerződés alátámasztani látszik a feljelentett blog szerzőjének állítását. Dr. Molnár László cégét 2006. július 1-én kötött határozatlan idejű szerződésben bízta meg az egyetem a „működése körében előálló programkoordinációs; beruházásokhoz kapcsolódó tanácsadói, műszaki elemzői; oktatásszervezői és erre vonatkozó tanácsadói feladatok ellátásával”, hozzátéve, hogy ezek a tevékenységek „a megbízó tevékenységi körén belül nem szakmai feladatnak minősülnek.” A Hexagon Family Bt. mindezért a feladatért havi nettó 290000 forintot, ezen felül költségtérítést kap, ami viszont még érdekesebb, hogy a felsorolásba illeszkedő tevékenységekre rendszeresen újabb megbízásokat kapott a cég az utóbbi években. A cikk folytatása itt.