Fideszes képviselők nyilatkozataival ellentétben

ismeretségi alapon döntöttek a dohánykoncessziós pályázat győzteseiről. Az [origo]-nak hétfőn több fideszes és KDNP-s választókerületi elnök is megerősítette a Hvg.hu  múlt heti információját, miszerint a Fidesz választókerületi elnökei tettek javaslatot arra, hogy a pályázók közül kik nyerjék el a nemzeti dohányboltok üzemeltetésére a koncessziós jogot.

 

A választókerületi vezetők véleményét az [origo]-nak nyilatkozó fideszesek állítása szerint nem mindenütt, hanem csak azokon a helyeken – jellemzően nagyvárosok, illetve nagyobb települések – kérték ki, ahol nem volt meg eleve a győztes. A képviselők szerint személyesen, saját településeikre lebontva, nyomtatásban kapták meg a pályázók listáját, csak abban voltak köztük különbség, hogy egyesek „a frakciótól”, vagyis  a képviselőcsoportot vezető Rogán Antal, mások pedig a Miniszterelnökséget vezető Lázár János munkatársaitól kapták meg a listákat.

A pályázatokat a megkérdezettek szerint Lázár János felügyelte, aki még a Miniszterelnökség  tavalyi átvétele előtt kezdte egyengetni az ügyet, és pozícióváltása óta sem államtitkári pozíciójából adódóan, hanem személyes érdeklődésből figyeli a nemzeti dohányboltok születését. Lázár ennek még a lehetőségét is tagadta egy hétfői sajtótájékoztatón, ahol azt állította: személy szerint betiltaná a dohányzást, a pályázatok elbírálásánál nem játszottak szerepet politikai szempontok, az esetleges vizsgálatoknak pedig áll elébe.

 

Egyértelmű utasítás, rövid határidővel

A véleményezés „faékegyszerűségű” szempontjait a megkérdezett választókerületi vezetők állítólag szóban kapták meg Lázár, illetve Rogán embereitől, az ukázt pedig így foglalták össze: lehetőség szerint fideszesek nyerjenek, jobbikosok és MSZP-sek pedig semmiképpen ne, és a megadott – mindenki szerint igen rövid – határidőn belül a javaslatokat is az említett közvetítőknek kellett visszajuttatni.

A választókerületi elnökök egytől egyig kínosnak, illetve gáznak nevezték a pályázatok miatt kialakult helyzetet, és mindannyian azzal magyarázták a történteket, hogy személy szerint igyekeztek figyelmen kívül hagyni a politikai szempontokat és olyanoknak juttatni a koncessziót, akik korábban is üzemeltettek trafikot az adott településen. A képviselők többsége azt nem tartotta ördögtől valónak, hogy a választókerületi elnöknek beleszólása lehetett a pályázat eredményébe, mert szerintük jobban ismerik a helyi viszonyokat, így több szempontot is figyelembe lehet venni annál, mint ha „Pestről, ismeretlenül osztogatták volna a jogokat”.

Mások az EU-s agrártámogatások MSZP-kormány alatti elosztására hivatkozva nem tartották különösnek a bírálati szisztémát, mondván „az is így működött”, illetve „ha az ember kormányon van, akkor nyilvánvaló, hogy a sajátjainak oszt, nem az ellenfélnek”. Durvának mindannyian azt tartották, hogy egyes körzetekben a helyi vezetőkkel, illetve kormánypárti politikusokkal nyilvánvaló üzleti vagy rokoni kapcsolatban lévő pályázók kapták meg a jogot, mert a „földügyek után legalább a látszatra ügyelni kellett volna”.

Ez már pofátlanság

A pályázatok elbírálása így sem ment mindenhol simán a fideszesek szerint. Az egyik nagyobb város fideszes polgármestere több képviselő szerint azt mondta nekik, hogy nem tetszik neki az eredmény, amellyel teljes egészében ő is a nyilvánosságra hozatal után szembesült. „Ha egyet elvisz valami ismerős, az még rendben lenne, de hogy helyi politikusok közül többen is tíz-tizenöt trafikot szereznek különböző családtagok, ismerősök nevén, az már pofátlanság” – mondta. A polgármester több képviselő szerint szóvá tette, hogy a pályázat eredménye ellene hangolja a választók egy részét, illetve, hogy könnyű kampánytémát nyújt az ellenzéknek.

Homokszem került a gépezetbe

 egy másik helyszínen is: egy kisváros polgármestere – aki szintén választókerületi elnök – azt mondta, nem volt beleszólása a döntésbe. „Tudtam, persze, hogy más választókerületi elnökök megkapták a listát, de én kívül maradtam ezen az egészen, nem volt ráhatásom erre. Pedig még írtam is levelet a pártvezetésnek, hogy az én körzetemben szerintem kik nyerjenek, de végül meglepve láttam, hogy nem ők vannak a listán” – mondta, hozzátéve: nem politikai alapon lobbizott, hanem például az alapján, hogy valaki szerinte a település egy elérhetőbb, központibb helyén nyitott volna boltot, mint egy másik pályázó.

 

 

Arra, hogy miért hagyhatták ki a döntéshozásból, nem tudott magyarázatot adni. Elmesélte ugyanakkor azt is, hogy többen megkeresték a körzetéből a pályázatok elbírálása előtt, hogy segítsen, de nem tudott mit tenni, mert nem kérdezték a véleményét. Beszélt arról is, hogy a településén és környékén két CBA van, mindkettőben árulhatnak majd dohányt, „de ez rendben is van, szerintem az élelmiszerboltoknak kell ez a lehetőség, hogy az emberek ne a közeli nagyvárosokba járjanak be cigiért”.

A Fidesz-frakcióban nem volt téma a trafikpályázat ügye. Mindenki, akivel beszéltünk, azt mondta, sem hivatalos ülésen, sem informálisan nem került szóba a téma. „Nincs feszültség, miért lenne? A szocialistáknál van feszültség legfeljebb, hogy nem nyertek” – mondta egyikük, és lényegében ugyanígy nyilatkozott minden megkérdezett.

A szerződéskötések után vélhetően több információt kapunk majd a pályázókról és a pályázatokról, legalábbis Lázár János ezt ígérte az [origo]-nak. Az államtitkár azt mondta délelőtti sajtótájékoztatóján az [origo] kérdésére, hogy az aláírások után nyilvánosságra hoznak minden adatot, „amelyekre a törvény lehetőséget ad”. Amikor arról érdeklődtünk, hogy tervez-e jogszabály-módosítást, vagy egyéb magánakciót, ha esetleg kiderül, hogy a törvény nem biztosít teljes átláthatóságot, úgy válaszolt: „akkor majd állok az [origo] rendelkezésére”.