Skip to content

Gyurcsány, a fékezhetetlen bolond – Kritika az Elment az öszödről

Az Elment az öszöd  végén van egy egészen zseniális jelenet. Gyurcsány Ferenc (Sás Péter) másodjára áll a bíróság előtt, de a döntés megszületése előtt a törvényszék visszavonul. A volt miniszterelnököt átvezetik egy ideiglenes fogdába, ahol összezárják egy hatalmas, kopasz férfival. A férfi félbehagyott mondatokkal, tökéletes hangsúllyal és testbeszéddel elkezdi neki magyarázni, hogy most még minden oké, laza cellatársai vannak, de ha esetleg átviszik máshova, akkor kíméletlenül csicskát faragnak belőle. Gyurcsány kimereszti a szemeit és lassan visszahúzódik a sarokba, a férfi pedig azzal lezárja, hogy semmi gond, ő vigyázni fog rá. Ahogy mondja, az egyáltalán nem megnyugtató. Amit mond, az többértelmű. Ahogy viselkedik, az félelmetes.

Ez a rövid jelenet az, aminél még a hülye is rájön, miért akkora katasztrófa az Elment az öszöd. Azért, mert mindennél előbb helyezi azt, hogy vádbeszédet intézzen Gyurcsány Ferenchez, hogy bemutassa, milyen pökhendi alak, mennyire pitiáner és mennyire nem látta előre a saját jövőjét. Mert Dézsy Zoltán filmje szerint Gyurcsányt 2017-ben letartóztatják, és hiába tüntet ellene a börtön előtt az Amnesty International és hiába fejezi ki aggódásait Brüsszel, őt el fogják ítélni. Elvileg az lenne a csalija a filmnek, hogy megtudjuk mire, de amíg odáig eljutunk, addig át kell verekednünk magunkat a pocsék színészeken, a hungarocellízű mondatokon és olyan fapados rendezésen, hogy ehhez képest az Életképek maga a Rekviem egy álomért. És amikor feltűnik benne ez az izmos csávó, akkor megértjük, hogy milyen lehet az, amikor egy szereplő karakter, és nem karikatúra.

Ő itt Gyurcsány Ferenc. Nem, a Demokratikus Koalíció elnöke és Facebook-siránkozója nem vetette…Tovább…

Sás Péter alakításában Gyurcsány Ferenc ugyanis egy fékezhetetlen bolond, aki úgy viselkedik, mintha fürdősó hatása alatt bármelyik percben hörcsögként elmajszolná Ujlaki Dénes bajszát. A szövege olyan, mint a felhúzható akciófiguráknak, parancsszóra ugrik ki belőle egy lárifári vagy egy csendőrpertu. Aki már látta az előzetest, az nem fog nagyon sokkot kapni a meglepetéstől, az összes többi alakítás Ujlaki és Szabó Sipos Barnabás kivételével olyan, mintha az utcáról rángattak volna be valakit a castingra, aztán pedig onnan rögtön vissza az utcára a kamerák elé. A zavargásoknál van egy annyira aranyosan amatőr színész, hogy tapsolni volt kedvem azon, mennyire hiteltelenül képes egy elemlámpát bekapcsolni.

Megpróbálom címszavakban elmondani, hogy mi történik az Elment az öszöd-ben: Gyurcsány a cellatársainak próbálja elmagyarázni, hogy mentek igazából a dolgok 2006-ban az őszödi beszéd ügyében. Közben a vele együtt ülő újságíró azt meséli, hogyan próbált egy nagy tényfeltáró cikket írni az egészről, de az utolsó pillanatban hogy vette át egy offshore cég a politics.hu nevű portált és hogyan dobták ki az állásából. A bankrabló és a betörő pedig főleg azért van ott, hogy megmutassa: az igazán bölcs emberek egyszerű megélhetési bűnözők.

A többi szereplőről azért nem beszélek, mert elképzelésem sincsen, hogy kik azok. Ki az az idősebb asszony, akivel Gyurcsány megbeszéli minden politikai tettét? Ki az a Péter nevű Hiller István-hasonmás, akivel rendszeresen perlekedik? Ki az a háttérben húzódó oligarcha, akit csak hátulról látunk, de mégis ő szivárogtatta a beszédet és ő pénzeli a zavargókat?

Amellett, hogy vannak olyan semmitmondó jelenetei, amikor a Windows Media Player vizualizációját bámuljuk, miközben szól az őszödi beszéd, vagy hogy majdnem több benne az archív felvétel, mint az eredeti, az a bosszantó Dézsy filmjében, hogy a 2006-os beszéd és a miatta kitört zavargások egy olyan téma lehet, amivel tényleg megszülethetne Magyarország első, igazi konspirációs politikai thrillere. Vagy legalább egy új Tanú. De az Elment az öszöd – azonkívül, hogy egyszer itt is tarhonya az ebéd a börtönben – egyszerűen nem lehet olyan, mint Bacsó Péter filmje. Azért, mert a Tanú egy film volt. Voltak vágások. Voltak plánozások. A jeleneteknek volt eleje, közepe és vége. Voltak benne színészek, voltak benne szövegek, voltak benne vicces. Az Elment az öszödMegint tanú, amit egy amatőr szakkör forgatott újra.

A végére pár dolog, amit sehogy nem tudtam beleírni. Ez lenne a kiskeretes, ha lenne kiskeretezés a Kinján:

A hét legbizarrabb dolog az Elment az öszödben

  • Szabó Sipos Barnabás újságíróként a tippjeit a Gellért fürdő masszőrjétől szerzi, aki az egészségesnél gyakrabban mondja ki azt a szót, hogy „zuhanyhíradó”.
  • Archív tévés felvételeken két műsorvezető tűnik fel, Lovas István és Kondor Katalin.
  • Gyurcsány Ferencen egyszer sincsen szemüveg a filmben.
  • Van egy mellékszál, amiben Szabó Sipos a politics.hu-ra egy énekesnő új számát ajánlgatja, noszogatja a főszerkesztőt, hogy tegye ki. A számot kiteszik. Semmi szerepe nincs a filmben.
  • A film rekreálja a híres Hugh Grantes videó készítését. A jelenetben Sás Péter úgy ugrál, mint egy sokkolóval a fenekében vonagló strucc.
  • Szabó Sipos robogóját a filmben ellopják, de a szponzor segítségével azonnal kap egy másikat.
  • A politics.hu főszerkesztője azt mondja az újságíróinak, hogy ha tudnak címlapsztorit az MSZP-s kormánytalálkozóról, akkor 200.000 forint + áfa üti a markukat. cink.hu 


               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük