Választási győzelme után az MSZP  azon lesz, hogy lebontsa ezt a torz világot, felülvizsgálja a trafikpályázatokon születet gyalázatos döntéseket, s igazságot szolgáltasson azoknak, akik a fideszes rokonok, haverok helyzetbe hozása miatt vesztették el a megélhetésüket. Minderről Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke beszélt csütörtökön Miskolcon.

 

Mint elmondta, a botrányos trafikügy előzménye a szintén botrányos állami földbérletpályázatok ügye volt. Ott is annyira nyilvánvaló volt, hogy a klientúra kiépítésének szándékával születtek meg a döntések, hogy azt még a fideszes vidékfejlesztési államtitkár sem bírta gyomorral. Ángyán József le is mondott, azóta több jelentést is készített, hol, milyen visszaéléseket tapasztalt. A Borsodi Mezőségben például Budai Gyula államtitkár unokaöccsének apósa és családtagjai érdekeltségébe tartozó cégek a kiosztott földek közel 20 százalékát szerezték meg, összesen 774 hektárt. De Ángyán jelentése szerint Mengyi Roland megyei közgyűlési elnökhöz és Tállai András államtitkárhoz köthető emberek cégei is szereztek jókora birtokokat (így a földszerzők listáján „ezüstérmet” és „bronzérmet” szereztek a megyében), olyanok viszont nem, akik évtizedek óta itt művelték a földet, itt nevelték az állatokat.

A trafikügy meg aztán már mindennek a teteje. Miskolcon például – noha a Fidesz által megszavazott törvény indoklása szerint a kiskeresetű családokon, a gyesről visszatérő kismamákon akartak a koncessziók meghirdetésével segíteni – Takács Gábor fideszes önkormányzati képviselő (képünkön) családtagjai, kereskedelmi igazgatóként dolgozó felesége, szülész-nőgyógyász anyósa és öccse a miskolci boltok hetedét kapták meg. Dr. Csiba Gábor megyei kórházigazgató, a KDNP országos elnökségi tagja, megyei önkormányzati képviselő felesége és lánya a sajószentpéteri boltok felét üzemeltetheti. Sőt, Csiba lánya Miskolcon is kapott egy üzletet. Nánási-Kocsis Norbert miskolci fideszes önkormányzati képviselőnek fogorvos felesége, illetve a hírek szerint az anyósa, míg Sebestyén László országgyűlési képviselő fia is kapott dohányboltot. Ráadásul, miután a „nyertesek” névsora nyilvánosságra került, Lázár János miniszterelnökségi államtitkár benyújtott egy törvényjavaslatot, amely megemeli a dohánytermékek kiskereskedelmi árrését, azaz egy-egy doboz cigaretta eladása után jóval nagyobb haszon üti majd a markát a kereskedőnek, mint eddig. A kárvallottak persze megint a vevők, az egyszerű emberek lesznek.

Gúr Nándor számításai szerint évente 400 milliárd forint forog a dohánypiacon. A dohánytermékek árának 80 százalékát az adó teszi ki, 5-10 százalék a beszerzési költség, és 10-15 százalék lenne a trafiktulajdonosok haszna. Ez 40-60 milliárd forintot jelent. Vagyis egyetlen trafik esetében éves szinten 8-12 millió forintos hasznot húzhat a trafiktulajdonos. Takácséknál például értelemszerűen ennek a 12-szereséről, vagyis évi 100-140 millió forintról beszélhetünk.