A 2013. május 2-án végrehajtott ellenőrzés  előzménye volt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a havonta ismétlődő jelleggel az ónodi állatvásár hivatalos – önkormányzat által körbekerített – helyszíne közelében, illegális lóvásárok szerveződését tapasztalta. A kormányhivatal megállapítása szerint az ellenőrizetlen lókereskedelem folyamatos járványügyi és élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelent, amelynek felszámolása állami és közérdek.
Az akciónak külön aktualitást adott, hogy 2013. április 16-án hatályba lépett a lófélék egyedeinek azonosításáról szóló 110/2013.(IV.9.) Kormány rendelet. A lóútlevél használata 2005. július 1-től kötelező a lófélék szállítása és kereskedelme során. A 2009. július 1. után született lovak mikrochipes jelöltsége szintén előírás, attól függetlenül, hogy korábban már besütötték őket.
A végrehajtott akció eredményeként:
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei összesen 19 esetben ellenőriztek élőállat szállítást, ebből:
17 esetben egyéb szankciók mellett az állatokra forgalmi korlátozást rendeltek el a lovak jelöletlensége illetve a lóútlevél hiánya miatt,
1 esetben megtiltották az élőállat szállítást;
2 esetben az állatvédelmi szabályok megsértése miatt állatvédelmi bírságot szabnak ki.