Felbontotta a településsel kötött szerződését az OEP, így az ott élők elvesztették az ingyenes háziorvosi ellátást.

Az azonnali kérdések között hozta fel a cserépváraljai egészségügyi ellátással kapcsolatos botrányt Gúr Nándor szocialista képviselő hétfőn a parlamentben.

Mint arról a Vasárnapi Hírek cikke alapján az ÉszakOnline is beszámolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár április 30-i hatállyal felbontotta a szerződést a faluval. Arra hivatkoztak, hogy a polgármester megtagadta az adatszolgáltatást, ezért döntöttek a meglehetősen drasztikus lépés mellett.

Az ügy előzménye, hogy ugyanaz a háziorvos rendel Cserépváralján, aki korábban Tardon volt háziorvos. Onnan azért kellett távoznia, mert tavaly októberben az önkormányzat felmondta a háziorvos betéti társaságával kötött szolgáltatói szerződést. Ezt követően az ÁNTSZ visszavonta a bt. működési engedélyét, az OEP pedig a finanszírozást. A praxisjog azonban továbbra is a háziorvosé maradt, így Tardon jelenleg is csak helyettesítő orvos rendel. A volt tardi háziorvos a szomszéd faluban, Cserépváralján, „húzta meg magát”, itt rendel, ahová 1400 tardi betege közül 1250 követte – szinte a falu teljes lakossága. Ezeknek a betegeknek az adatait kérte ki a cserépváraljai polgármestertől az OEP, s miután azt a polgármester nem adta ki, mivel álláspontja szerint arra nem jogosult, felbontották a településsel a szerződést. A háziorvos így most már se beutalót, se receptet, vagy bármilyen orvosi papírt nem adhat ki.

Gúr Nándor a parlamentben arra várt választ, vajon rendjén van-e, ha egy 1500 fős településen megszűnik az egészségügyi ellátás, csak azért, mert az OEP-nek vitája támadt a háziorvossal, illetve a polgármesterrel. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár minderre azt mondta, hogy a betegek nem maradhatnak ellátatlanul, ezért ezt a problémát megoldják. Hangsúlyozta: az egészségbiztosító továbbra is fellép a szabálytalanság ellen, az említett esetben pedig a többi közt az átjelentkezések ellenőrzésére nem volt módja az OEP-nek. Válaszát Gúr Nándor nem tudta elfogadni, mondván, a probléma továbbra is fennáll, nincs OEP-szerződés, nincs recept, nincs beutaló. Nincs az rendjén, hogy a vitának most is az emberek isszák meg a levét – mondta.

A szocialista képviselő egyébként pár órával korábban interpellált is parlamentben, akkor a nevelőszülők támogatásával kapcsolatban szólt. Elmondta, hogy a nevelési díj, az ellátás és az állami támogatás 3 éve nem változott, de az infláció hatására kevesebbet érnek ezek a támogatások. Azt kérdezte a kormánytól, miért hagyják, hogy egyre rosszabb helyzetbe kerüljenek a nevelőszülőknél élő gyermekek.

Soltész Miklós államtitkár szerint viszont nem igaz, hogy ezek a családok nehezebb helyzetben élnének a kormányváltás óta. Álláspontját azzal próbálta védeni, hogy a nevelőszülők is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, de szerinte a GYES 3 évre emelése és a rezsicsökkentés is segíti őket.

Gúr Nándor a választ nem fogadta el, de a Fidesz kétharmados parlamenti többsége 191 igen, 34 nem szavazattal és 30 tartózkodással igen.