Az ombudsmanhoz fordul egy férfi amiatt, hogy több szórakozóhelyen bevett gyakorlat: a nőknek nem kell fizetnie belépőt, a férfiaknak viszont igen – számolt be a 444.hu.

 

Miután a Doboz nevű szórakozóhelyre csak ezer forintos beugró árán jutott be Teczár Szilárd, a nőket viszont ingyen engedték be, úgy döntött: levélben keresi meg az alapvető jogok biztosát – számolt be a 444.hu, amely teljes terjedelemben közölte az ombudsmannak írt levelet.

„Magyarországon ez a gyakorlat igen elterjedt, velem sem először történik meg, és ha körülnézünk az interneten a magasabb árfekvésű szórakozóhelyek között, azt látjuk, hogy a férfiakra kivetett külön belépési díj általánosnak mondható” – veti fel a problémát a levélíró.

Ez a gyakorlat szerinte tendenciájában nem, csupán súlyosságában tér el attól, mikor cigány származású vagy vallási jelképeket viselő fiatalokat nem engednek be egy adott szórakozóhelyre. Emellett ez a módszer azt üzeni, hogy a férfinak fizetnie kell azért, hogy a szórakozóhely által „összegyűjtött” nők közé bejuthasson, tehát megerősíti azt a nézetet, miszerint szerelmi/szexuális téren a férfi az aktív, a nő pedig a passzív szereplő.

„Sarkosan fogalmazva a gyakorlat a prostitúcióra való felhívás bújtatott formája, ahol a férfiak a szórakozóhelynek fizetnek a nők jelenlétéért” – fejti ki Teczár az ombudsmannak írt levelében, majd hozzáteszi: a kérdés alulszabályozott.