A halálos ítéletet meglebegtető  NOB végrehajtó bizottsága szerdai ülésén, Szentpéterváron egyelőre megkönyörült a birkózásnak, az első rostán túljutott a sportág. A döntés szerint a fallabdával, illetve a baseball/softball párossal versenyezhet tovább az egyetlen olimpiai helyért. Szeptemberben jöhet a végleges döntés.

 

Eurosport helyett Üzbegisztán

A birkózást aligha az esetek többségében unalmas gyömöszölés és a sűrűn változó, kivülállók számára egyre érthetetlenebb szabályok tartották az olimpia műsorán. Ráadásul hivatalosan nem is az érdektelenséggel indkolták, hogy miért lett kegyvesztett februárban. A szabályokkal például a végrehajtó bizottság akkor nem is foglalkozott, mert azt szakmai kérdésnek tartják. Abba kötöttek bele, hogy a versenyzőknek nincs képviseletük a nemzetközi birkózószövetség (FILA) elnökségében, és nincs női bizottság sem. Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke a saját szervezetének adott interjúban azt mondta: ezek nyilván hibák, „de józan paraszti ésszel gondolkodva is érthetetlen, hogy ezért egy sportágat ki lehet penderíteni az olimpiáról”.

Azt mellékesen jegyezte meg, hogy talán nem használt a sportág népszerűsítésének, hogy évekkel ezelőtt a FILA – aminek amúgy Hegedűs elnökségi tagja – összeveszett az Eurosporttal. „Megpróbáltam tenni ellene, de nem kaptam rá erős (értsd: jelentős összeggel alátámasztott) meghatalmazást” – mondta Hegedűs, aki így legfeljebb arról tudott beszámolni, hogy az üzbég tévé milyen lelkesen követi figyelemmel a birkózást. És ha már a sportágat belengő érdektelenségnél járunk: Hegedűs a szövetség honlapjának beköszöntőjében maga írja: „a magyar sportsajtó – reméltem: csak átmenetileg – cserbenhagyta a fantasztikus eredményeket produkáló egyéni sikersportágainkat”. Ezen annyira nem sikerült változtatni: a szerdai Nemzeti Sport a 15. oldalán, egy bal alsó sarokba rakott cikkben harangozza be a birkózás sorsát meghatározó döntést.

Hogy valójában miért lett kegyvesztett a birkózás a NOB-nál, azt valószínűleg jobban magyarázza Hegedűsnek egy másik mondata arról, hogy miben hiábozott Martinetti, a nemzetközi birkózószövetség elnöke: „Martinetti a NOB-bal való kapcsolattartást hanyagolta el, azért kerülhettek képbe olyan negatív jelenségek, mint az, hogy a versenyzőknek nincs képviseletük a FILA elnökségében.” Hogy ez mit jelenthet egy olyan végtelenül korruptnak látszó szervezetnél, mint a NOB, azt Hegedűs már nem fejtette ki.

Az oroszok dühösek lesznek

A sportág februári siralomházba terelése az oroszokat érintette legérzékenyebben (a legutóbbi két olimpián összesen 22 érmet nyertek a szőnyegen). A dühös oroszok legelőször is lemondásra kényszerítették a szövetség elnökét, a svácji Raphaёl Martinetti elnököt. (Ő, hogy még egy kicsit megkavarja a helyzetet, a sport döntőbíróságnál később megpróbálta visszahelyeztetni magát.) Aztán gyorsan tartottak egy rendkívüli közgyűlést Moszkvában, megváltoztatták újra a szabályokat, (most éppen 2*3 perc lesz a mérkőzésidő, és egyben pontoznak, nem menetenként), választottak egy szerb ügyvezetőt, aztán a szövetség kipipálta a sportolók és nők helyzetbe hozását, végül beindult egy rakás ország nyílt vagy inkább háttérben folyó lobbizása. Jacques Rogge, az olimpiai bizottság elnöke ezt követően már azt nyilatkozta: „Nyilvánvalóan meglepte őket a februári javaslat, mely szerint a sportág 2020-tól nem maradhat a programban, de jól válaszoltak a felvetődött kérdésekre.” 444.hu