Mád a Tokaj-Hegyalja Történelmi  Borvidék része, annak egyik legnagyobb múltú települése, melyet 2002-ben az UNESCO a Világörökség részévé tett. A településen megforduló vendégek száma évről évre növekszik, a térség erőssége, hogy ismert és népszerű desztináció a turizmus több ágazatában is, de a látogatások legnagyobb száma, részben vagy egészben mégiscsak a bor- és gasztroturizmushoz köthető.

 

A hazai és nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy bár az elmúlt években jelentősen nőtt a minőségi borfogyasztás Magyarországon, és egyre nagyobb teret hódítanak a gasztronómiai, kulináris élményekkel járó szolgáltatások és szórakozási lehetőségek, a kellő mennyiségű fizetőképes kereslet indukálásához akár egy bortermelésben kiemelkedő település számára is szükséges plusz kiegészítő szolgáltatások nyújtása.

A HKT-2006 Kft. ezt felismerve, illetve arra építve, hogy az aszú bár nemzetközileg is elismert fogalom, maga az erről híres régió mégsem rendelkezik olyan központtal, ahol az aszúkészítés folyamatával ismerkedhetnének meg a látogatók, hiánypótló beruházásba kezdett, melynek megvalósításához az Új Széchenyi Terv keretében nyert el közel 250 millió forintos támogatást.

A 2013 májusában elkezdődött projekt célja egy akadálymentesített borarchívum létrehozása, ahol a korosztályok egyéni igényei szerint nyílik lehetőség megismerkedni az aszúkészítés folyamatával.

Az Aszúház potenciális vendégköre elsősorban az a 30-50 éves korosztály, akik néhány napot, egy-egy hosszú hétvégét töltenek el Mádon, illetve a település környékén, kedvelik a természetjárást, a kirándulást, a borturizmust, a gasztronómiát, a vidéki életformát, de a Ház szolgáltatásainak széles körével képes lesz szinte bármelyik korcsoport igényeinek megfelelő színvonalú kielégítésére.

A környékbeli turisztikai lehetőségek folyamatos fejlődésére, és a megfelelő marketingkommunikációs eszközök használatára építve, a várhatóan 2014 második félévében elkészülő Aszúház tovább erősíti majd Mád és így Tokaj-Hegyalja turisztikai vonzerejét.