Egymástól független, de bennfentes  forrásaink egybehangzó állítása szerint szinte bizonyos, hogy a leendő EP-listán szerepelni fog Szanyi Tibor mellett – a brüsszeli karriertervet épp lapunkban bejelentő – Ujhelyi István, a brüsszeli delegációtitkár Gúr Roland (az MSZP-alelnök Gúr Nándor régóta az Európai Parlamentben dolgozó fia) is, de a jelenlegi európai parlamenti négyes fogat mellett emlegetik még Mudri György egyetemi oktatót, Mandur László volt házalelnököt és a korábbi EP-képviselő Dobolyi Alexandra nevét is.

 

Forrásaink hangsúlyozták, hogy a névsorban való kompetens húzónevek szerepeltetése mellett a megújulás és fiatalítás üzenetét is hangsúlyosan mutatni szeretnék, így az sem kizárt, hogy a jelenlegi szocialista EP-delegáltak közül nem mindenki fogja Brüsszelben folytatni. Egy bizonyos, hogy a pártvezetés elképzelése szerint az MSZP saját, külön listával indul az EP-választáson, függetlenül az országgyűlési voksolás kapcsán kötött szövetségektől.

Kérdés persze, hogy az Együtt 2014-gyel való tárgyalások és megegyezések során felmerül-e a szocialista EP-lista esetleges megnyitása is, ez azonban „szinte kivitelezhetetlen, hiszen az EP szocialista frakciójába a baloldalitól eltérő nézetekkel nem lehet beülni, márpedig a magyar baloldalra adott szavazatokkal nem túl okos dolog más EP-pártcsoportokat hizlalni” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Szanyi, hozzátéve: „Teljesen arányos, egyszerű listás szavazásról beszélünk, szemben az agyonbuherált magyar választási rendszerrel. Ha valakinek van idehaza ötszázalékos támogatottsága, az máris egy önálló mandátumot jelent számára az EP-ben. Ha megszerezte, akkor az az övé, és kész!” – magyarázta Szanyi Tibor. nol.hu