A Jobbik elintézte. Kriza visszatáncol?

A Lyukó-völgyben történt vízelzárással   kapcsolatos múlt heti városházi közleményt sajnálatos módon többen is félreértelmezték. A városvezetés célja megnyugtatóan rendezni az ügyet. Senki nem fog olyan támogatást kapni, ami nem jár neki, szögezi le a városháza hétfőn kiadott közleménye. A polgármesteri hivatalnak nem áll szándékában beleszólni egy „szolgáltató” – jelen esetben egy egyesület – és a „fogyasztói” közötti jogvitába. A városvezetés is azt szeretné elérni, hogy az adósok kifizessék a tartozásukat, járjanak el azokkal szemben, akik nem fizetnek, és a Lyukó-völgyben nem csak a vízhasználatot illetően, hanem minden más területen is rend legyen, írja a közleményben Szabó Máté,  a városháza megbízott szóvivője.

Hozzáteszi: ugyanez az alapelv érvényesül egyébként minden hasonló esetben. Ezt bizonyítják a Fészekrakó-ügyben tett lépések, és a jogtalanul igénybe vett szociális ellátások ügyében zajló eljárások is.

Az intézkedések azonban nem léphetik át a törvényi kereteket – szögezi le. A vezeték átvágásának ügye több jogász és vízügyi szakember szerint is minimum jogilag aggályos, és felmerülhet a jogsértés, mivel az ügy túlmutat a víziközmű-törvényen. A jogszabályokat mindenkinek – az egyesületnek, a nem fizető családoknak és a Jobbiknak is – be kell tartania, ellenkező esetben anarchia alakul ki, áll a közleményben.

Egy körültekintő, alapos eljárással valószínűleg – ha lassabban is, de – sikeresen kezelhette volna az ügyet az egyesület. Attól, hogy átvágták a vezetéket, a tartósan nem fizető családok valószínűleg továbbra sem fognak fizetni, a társadalmi feszültség viszont fokozódik. Ez pedig további problémák kialakulásához vezethet, ami pedig egyetlen józan gondolkodású politikai erőnek sem lehet célja, zárja a közleményt a megbízott szóvivő.

minap.hu