Az Észak szerkesztősége még augusztus 5-én eljuttatta kérdéseit a városháza sajtóosztályára. Többek között szerettük volna megtudni, hogy mit jelent pontosan az, hogy az önkormányzat az építtetőt „felszólította a balesetveszélyes állapot” megszüntetésére, hogyan kell ezt képzelni. Rákérdeztünk, hogy a felszólítás a balesetveszélyes állapot megszüntetésére
azt jelenti-e, hogy az építkező le fogja-e bontani az eddig épített létesítményt. Feltettük azt a kérdést is, hogy hogyan és mikor értesült róla az önkormányzat, hogy ilyen építkezés zajlik a belvárosban. Hogy lehet azt elképzelni, hogy a város egyik frekventált pontján a város vezetői nem vették észre az építkezést, holott július 25-én, pénteken a Velünk a Város frakció a Szinva teraszon tartott sajtótájékoztatót? – kérdeztük a sajtóosztályt. Hozzátéve: akkor biztosan látniuk kellett volna a képviselőknek, hogy tőlük mintegy húsz méterre zajlik valami.

Meg szerettük volna tudni, hogy amennyiben az építtető nem kezdte volna meg az építkezést, és jogszerűen jogkövetőként szeretett volna eljárni, milyen engedélyekre lett volna szüksége egy, a Szinván átívelő terasz építéséhez, és hogy a Szinva felett lévő másik, évek óta működő terasz milyen engedélyekkel bír, valamint hogy amióta az a terasz működik, változott-e az építésügyi szabályzat.

Szerkesztőségünk augusztus 25-én elküldte a kérdéseket újra, amelyre az alábbi válasz érkezett augusztus 29-én: „Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, annak lezárásáig szíves türelmét kérjük. A hivatal megegyezésre törekszik, hogy mind a városlakók, mind a vállalkozó számára megelégedésre okot adó döntés születhessen. Abban az esetben, ha ez a döntés megszületett, tájékoztatni fogjuk a sajtót.”

Válaszra váró kérdések

Felszólítás, vizsgálat elrendelése szerepelt a korábbi sajtónyilatkozatokban. A legutóbbi tájékoztatás azonban úgy fogalmaz: megegyezésre törekszik a hivatal. Kérdés ugyanakkor, hogy jogsértés esetén egy közigazgatási szerv hivatkozhat-e arra, hogy folyamatban lévő ügy kapcsán nem ad tájékoztatást, és hogy egy közigazgatási eljárásban van-e olyan határozat vagy végzés, amely: „megelégedésre okot adó döntés”. Felmerül továbbá: építési engedély nélkül végzett tevékenység esetén hatóságként kinek és hogyan kell eljárnia? Az építésügyi feladatok átszervezése kapcsán kihez tartoznak az építési hatósági ügyek: a miskolci hivatalhoz vagy a kormányhivatalhoz? A polgármesteri hivatal egyáltalán dönthet-e a kérdésben, indíthat-e eljárást? Hatósági bírság szabható-e ki ebben az esetben, illetve hogy bontásra van ítélve az építmény, vagy fennmaradási engedélyt is kérhet az építtető?

Zavaros „vizeken” a Szinva felett