Bajban van a híres svéd járványkezelés, de nem adják fel

Magyarországon is vannak, akik a járványkezelés svéd modelljének hívei, azaz annak, hogy karantén nélkül vészelik át a bajt, erőteljesen okítva a lakosságot a biztonsági szabályokra, és kérve, hogy tartsák be azokat. A dolog most úgy néz ki, hogy ez a módszer ugyanolyan hatástalan a koronavírus ellen, mint a karanténozás, de még nincs vége a meccsnek.

Sokan úgy vélik, szaván foghatják Anders Tegnellt, a híres karanténmentes svéd koronavírus-járványkezelés atyját, aki tavasszal azt mondta, hogy mielőtt elverik a port az általa szorgalmazott módszeren, várjuk meg az őszt, lássuk melyik megoldás, milyen eredményt hoz.

Feladták a svédek, de nem egészen

 

Hozzátette még, hogy fél év alatt Svédországban jóval magasabb lesz a társadalom természetes immunitása a koronavírussal szemben, ezért alacsony lehet az új fertőzések száma. Eljött az ősz, és Tegnell, akire sokan járványügyi guruként tekintenek, és akadt, aki a karjára tetováltatta az arcát (alábbi képünkön), kellemetlen helyzetbe került – derül ki a Financial Times cikkéből.

Svédországban novemberben Európában a leggyorsabban terjedt a járvány, Stockholmban minden ötödik teszt pozitív, ami arra utal, hogy a vírus elterjedtebb, mint amit a hivatalos adatok tükröznek. A kórházba kerülők száma kilencnaponta megkétszereződik, az egymillió lakosra jutó napi fertőzések száma meghaladta a 300-at, ami megközelíti a rossz járványkezeléséről elhíresült Egyesült Királyság adatát és messze elmarad a többi észak-európai ország mutatójától. Tegnell azzal védekezik, hogy a svéd kórházak sürgősségi osztályainak kapacitása még mindig 75-80 százalékban kihasználatlan.

AFP

Fogalmuk sincs

Mások nem ilyen megértőek. A svéd járványkezelési stratégia drámai kudarcnak bizonyult eddig – mondja Lena Einhorn svéd virológus, Tegnell ismert bírálója. A napokban négyszer több fertőzés volt Svédországban, mint Finnországban és háromszor több, mint Norvégiában. Arról volt szó, hogy a szomszédok ősszel rosszabbul fognak állni, mert nem alakul ki náluk a társasdalom átfertőzöttsége, nyájimmunitása – mondja a szakértő, és az ebben foglalt burtkolt értékelést még a svéd járványügyi hatóság is kénytelen volt elismerni.

Persze a svéd modell híveinek erre is lehet egy válaszuk. Vannak ugyanis Európában olyan országok, amelyeket erősen megtépázott a járvány tavasszal, nagy lezárásukkal lettek úrrá a helyzeten, ám most ismét durván lecsapott rájuk a járvány, és újra karanténozásra kényszerülnek. Más szóval egyáltalán nem jártak jobban a kemény beavatkozással – mondja Sara Byfors egészségügyi szakértő, hozzátéve, hogy a szakembereknek halvány fogalmuk sincs arról, mi magyarázza mindezt.https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/svedorszag-koronavirus-jarvanykezeles-sved-modell-covid.717565.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link