Orbán Viktor édesapjának bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai – derítette ki a Direkt36 a piacon végzett kutatások alapján.

Az idősebb Orbán Győző többségi tulajdonában álló bányacég a kitermelt dolomitzúzalék mellett különböző betontermékeket is árusít. Ahogy azt már korábban bemutattuk, a cég rendszeres beszállítója nagy állami beruházásoknak is, tehát a piaci átlagnál drágábban kínált termékekért közpénzt is kap.

Építőipari források korábban a Direkt36-nak azt mondták, hogy a beruházásokat levezénylő fővállalkozók általában nagyon érzékenyek az árra, és az olcsóbb beszállítókat keresik. Több forrás kiemelte, hogy Orbán apjának cége jó minőségű építőanyagokat árul, és a termékeinek magas ára ellenére is keresett partner. Az elmúlt években látványos növekedést produkált, a nyereségesség tekintetében lényegében a teljes konkurenciát lekörözte. A cég tavalyi bevételének közel 45 százaléka volt profit.

A kutatásaink kiindulópontja a Dolomit Kft. hivatalos árlistája volt. Ezt a listát az interneten nem publikálják, de a cég portájánál lévő szórólapállványra több példányt is kiraktak belőle. Ezekből vettünk egyet, amikor november elején Gántra utaztunk, hogy személyesen kérdezzük idősebb Orbán Győzőt az állami megrendeléseiről.

A bányacég portájánál kitett árlista a Dolomit Kft. jelenlegi (2020. március 15-től a visszavonásig) érvényes árait tartalmazza. Ezeket hasonlítottuk össze a piac más szereplőinek ajánlataival.

A Dolomit Kft-hez hasonlóan betonelemeket gyártó magyarországi cégek közül több is rendszeresen publikálja a honlapján az aktuális árlistáját, egy cég pedig kérésünkre e-mailen küldött nekünk árajánlatot egyes termékeiről.

Ezek a cégek több, eltérő típusú betonterméket gyártanak, így az áraik összehasonlításához egy olyan elemet választottunk (a csatornázási munkákhoz felhasznált aknamagasító elemet, más néven aknagyűrűt), amely mindegyik cég kínálatában megtalálható, különböző méretekben.

Pont ilyen aknagyűrűt használtak fel akkor is, amikor egy Fejér megyei falu, Kulcs szennyvízcsatornát építettek Mészáros Lőrinc egyik cégének vezetésével. Amikor 2019 márciusában az építkezés helyszínére mentünk, több helyen még a járda mellett álltak a beépítésre váró betonelemek – rajtuk a Dolomit Kft. címkéjével. https://444.hu/2020/12/16/orban-apja-joval-dragabban-ajanlja-az-epitoanyagait-mint-a-versenytarsai