Csöbör intézi a fegyvereket…

A kiskunfélegyházi fegyvergyár kapcsán esett szó először arról is, hogy a fegyvergyártás beindulása után a lőpor- és tölténygyártást indítják be. A honvédelmi tárca azt is közölte, hogy ennek helyszínéül három megye – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves vagy Nógrád – jöhet szóba. A helyszín kiválasztásában a munkaerőpiaci szempontok mellett szerepet játszik az energiabiztonság és víz hozzáférhetősége is – tudtuk meg.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya – érthető módon – nem árult el részleteket a gyár lehetséges helyszínéről. Megyénk azonban komoly hagyományokkal rendelkezik a fémmegmunkálásban, gépiparban és a vegyiparban is, így van esélyünk rá, hogy itt épüljön fel a gyár. Ráadásul a hadiiparban is jelentős szerepet játszottunk a szocialista időszakban, az egykori Diósgyőri Gépgyárban volt fegyvergyártás, Sajóbábonyban, a vegyipari komplexumban pedig lőport állítottak elő egykor.

A közeljövőben megkeresem azokat a borsodi vállalkozásokat, amelyek beszállítóként a fejlesztésekben és a gyártásokban részt tudnak és részt akarnak venni” – fogalmazott Csöbör Katalin. Mint megtudtuk, az érdeklődő vállalkozásokkal várhatóan már tavasszal megkezdik a konkrét tárgyalásokat.

„Nagyon sokat nyom a latban az is, hogy a Miskolci Egyetemen folyó gépész- és anyagtudományi mérnökképzés révén a magasan képzett szakembergárda is könnyen biztosítható a fegyveralkatrészek gyártásának beindításához. A fejlesztések pedig technológiát, tudást, munkahelyeket és jelentős bevételt hozhatnak” – tette hozzá a képviselő.