Skip to content

Ez nem valami szerencsés ötlet…Kirúgnak 283 kéményseprőt

Kirúgnak 283 embert a budapesti kéményseprőktől

A főváros abban bízik, hogy a Belügyminisztérium átveszi a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft.-t, és tovább foglalkoztatják a dolgozókat.

Csoportos létszámleépítést jelent be a héten a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft. (Főkétüsz), amely 283 dolgozót érint – közölte Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes kedden.

A cégnek jelenleg 321 alkalmazottja van, az elbocsátandó munkatársak közül 12 dolgozónak már egyéb új munkaszerződéses jogviszonyt ajánlott fel a cég.

Kiss Ambrus szerint a folyamat bármikor megállítható, csak egy jelzés kell a Belügyminisztériumtól, hogy él a fővárosi önkormányzat felajánlásával, és átveszi a Főkétüszt, így biztosított lenne a munkavállalók foglalkoztatása. A főpolgármester-helyettes abban bízik, hogy az állam az elbocsátandó emberek jelentős részét átveszi a kéményseprési feladatok ellátására.

Kiss Ambrus elmondta, hogy a főváros döntött arról, hogy létrehozzák a „munkába elhelyezés” bizottságot, amelybe meghívják a szinte folyamatosan új munkavállalókat kereső cégeik képviselőit.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes hozzátette: május elsején kerül át a fővárosi lakossági kéményseprés a katasztrófavédelemhez. A Főkétüsz nem szűnik meg, tovább működik az új budapesti közszolgáltató társaság részeként, de szűkített feladatkörrel.

Tüttő Kata emlékeztetett, hogy a kéményseprés államosításáról szóló döntést 2015-ben hozta meg a kormány, és 2016 júliusa óta az ország nagy részében a katasztrófavédelem látja el a lakossági kéményseprési feladatokat. Az önkormányzatoknak volt lehetőségük arra, hogy a közszolgáltatási szerződéseiket a cégeikkel legkésőbb 2024-ig fenntartsák, és ezzel élt is a fővárosi önkormányzat.

A fővárosi kéményseprési feladatok évi kétmilliárd forintba kerülnek, ebből 400 millió az állami finanszírozás, a fennmaradó részt a fővárosi önkormányzat viselte. Az elmúlt egy év viszont „jelentősen rossz hatással volt” a főváros adóbevételeire Tüttő szerint, ezért a fővárosi önkormányzat tavaly kezdeményezte a Belügyminisztériumnál, hogy 2,5 évvel korábban kerüljön át a katasztrófavédelemhez a lakossági kéményseprés. Javasolták a tárcának, hogy a feladattal együtt a Főkétüszt is vegye át térítésmentesen, de ettől elzárkóztak.

Kovács Balázs, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, május elsejétől a Főkétüsz folytatja majd országosan, gazdálkodó szervezeteknek végzett piaci szolgáltatását. Közölte azt is, hogy a csoportos létszámleépítéssel érintett dolgozók átlagéletkora 44 év.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2021.02.10. 08:34

    Na akkor palibáb is fog lépni valami hasonlót.mert dzereti majmolni Bp-t vezetését.

    2
    1
  2. Névtelen
    2021.02.11. 13:28

    ESZEMENT INTÉZKEDÉS.

    ÉN A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZATNAK MONDANÉK FEL, HÁTHA ÁTVESZI A KATASZTRÓFAVÉDELEM . . .

    • Névtelen
      2021.02.11. 17:27

      Vigyázz, mert mingyá’ felszólít Karácsony Gergely!

      „Karácsony Gergely Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra Orbán Viktornak írt újabb levelét, amelyben figyelmezteti a kormányfőt, az országnak az az érdeke, hogy az uniós pénzek ne kevesek gazdagodását, hanem a többség javát szolgálják.

      A főpolgármester szerint azzal, hogy az Európai Parlament (EP) kedden jóváhagyta a koronavírus-járvány okozta válságból a kilábalást segítő, úgynevezett Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt, új helyzet állt elő.”

      A kormánynak változtatnia kell az uniós források felhasználásával kapcsolatos eddigi gyakorlatán, amely miatt az ország az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szégyenlistájának élére került.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük