Sokan felvetik a kérdést, hogy miért van szükség a diósgyőri vár fejlesztésére. Sokan mondják még évek múltán is, hogy nem is kellett volna felújítani, mert úgy szerette mindenki, romosan, ahogy volt 2014 előtt. Ugyanakkor azt mondta a közelmúltban Miskolc főépítésze, hogy felépültek termek a tornyok között, és ezzel eldőlt, hogy a diósgyőri vár sorsa milyen irányba halad tovább. Önnek, mint a diósgyőri vár felelős tervezőjének, mi ezzel kapcsolatban a véleménye?

Miskolc városa előbb a 30-as, majd a 60-as évektől sok anyagi és szellemi energiát fordított a diósgyőri vár történeti-régészeti kutatására és ennek alapján anyagi lehetőségei szerint, a rekonstrukciós építési munkákra. 2010-ben áttekintettük az előző városvezetéstől megörökölt és megindított projekteket, akkor úgy láttuk, hogy a város fejlődése szempontjából a legfontosabb projekt a diósgyőri vár és a Lovagi tornák terének elindított turisztikai célú rehabilitációs tervének folytatása volt. Első ütemként az „élővár” koncepció valósult meg. De ez csak egy részlegesen visszaépített forma volt. Az első ütem, a funkcionálisabb, kevésbé romjellegű elképzelés bebizonyította, hogy a döntés jó volt. A korábbi évi 30–40 ezres látogatói szám 2019-re elérte a közel 170 ezret. A diósgyőri vár hazai és nemzetközi szakmai sikereit figyelembe véve indulhatott el az országos várprogram. A második ütem tervezése során az országos kiemeltségű műemlék jelleg szükségessé tette, hogy a kormány országosan kiemelt beruházásként kezelje a revitalizációs tervek készítését. Éppen ezért, közel két éven át tartó nagyon komoly szakmai viták zajlottak. Ezeken a vitákon részt vettek a különböző turisztikai, művészeti, építészeti, régészeti, mérnöki szakmák országos és nemzetközi képviselői is. A fejlesztés mértékét, irányát, a kialakítás funkcióját és megjelenítési formáját a több évtizedes tudományos kutató, művészettörténeti építészeti és régészeti feltáró munka alapján kialakult álláspont határozta meg. A jogerős építési engedéllyel rendelkező kiviteli terv megfelel a szakmai elvárásoknak.

Az elfogadott tervek szerint kivitelezhető-e a rendelkezésre álló forrásból a második ütem? Szükséges-e változtatni az eredeti elgondoláson?

A kivitelezési terv szerinti megvalósítást a kormány a Modern Városok Program keretén belül biztosítja. A rendelkezésre álló összes forrás 17,1 milliárd forint. A közbeszerzés végleges össz­értéke áfa nélkül 12,7 milliárd forint. Az eredeti elgondoláson, a meghirdetett tartalmi elemeken a közbeszerzési törvény megsértése nélkül nem lehet változtatni. De nem is volna célszerű, hiszen akkor újra kellene indítani az engedélyezési eljárásokat, a szakmai egyeztetéseket. Korántsem biztos, hogy egy újabb elképzelést gazdaságosabban lehetne kivitelezni.https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/latvanyos-fejlesztesek-a-diosgyor-var-epitesenek-masodik-utemeben-5231002/

Észak, Hírnök info@eszakhirnok.com

febr. 2., K 9:18

címzett: Sajtó
Tisztelt Sajtó!

Kérem küldje el számomra a Diósgyőri Vár építésével kapcsolatos  terveket  (látványterveket) a megvalósulás időpontjait.
Tisztelettel
eszakhirnok.com
ha itt a válasz frissítjük az cikket