Bréking. Nem jönnek a majmok sem…

A járvány harmadik hulláma ugyanis vitathatatlanul megérkezett, méghozzá úgy, hogy a magyarok nem változtattak viselkedésükön, azaz a szokásosnál visszavonultabban éltek, akárcsak az előző hónapokban.

Sok európai országban az most a nagy kérdés, hogy vajon a vírus fertőzőképesebb variánsai, vagy a lakosság átoltása a gyorsabb, és a görbéket elnézve egyelőre az adaptálódó SARS-CoV-2 áll nyerésre. Magyarországon péntek óta jelen van a vírus dél-afrikai változata, amit az eddigi legveszélyesebbnek tartanak.

VAKCINA

Az eligazodásban segít a Qubit oltási kisokosa: ki, hol, milyen vakcinát kaphat a koronavírus ellen, és hogyan érdemes készülni az oltásra? Az mRNS típusú oltóanyagokról többnyire jó hírek érkeztek a héten. Izraelben már tömegeket oltottak be, ez tehát a Pfizer/BioNTech vakcinájának első éles tesztje, és az eredmények alapján a vakcina nemcsak a betegség kialakulását, hanem a fertőzés átadását is meggátolta, igaz, nem száz százalékban. Az is örömteli fejlemény, hogy laboratóriumi kísérletekben már egy adag is hatásosnak bizonyult az említett vakcinából, ugyanakkor a labortesztek alapján az mRNS oltóanyagok gyengébb antitestválaszt váltanak ki a dél-afrikai változata ellen.

A nyugati vakcinakísérleteket lassítja, hogy a járvány miatt tilos Kínából vadállatokat importálni, így egyre nagyobb hiány van kísérleti majmokból. Az új vírusvariánsok elleni harc hatékonyabbá válhatna, ha a genetikusok világszerte összefognának, és mint afféle gyors reagálású osztag, a szekvenálási feladatokat egymás között felosztva támogatnák a gyógyszer- és vakcinafejlesztőket.https://qubit.hu/tamogatas/