A projekt nem csak magáról az avasi kilátóról szól, hanem a környezetéről, az Avastetőről. Bizonyos elemei már az elmúlt években megvalósultak, de a java most jön. A korábban a Dísz tér (Városház tér) fejlesztésére szánt és elnyert, egymilliárdos támogatási pénzt ide csoportosította át a jelenlegi városvezetés.

– Ha nem oldjuk meg az Avasra a feljutást, és hogy fent is maradjanak a sétálók, kirándulók, azaz nem lesz állandó emberi jelenlét, akkor az eddigi és ezutáni fejlesztések magukra maradnak – érvelt Szunyogh László. Meghívásos tervezői pályázatot írt ki az önkormányzat erre a munkára, aminek révén az aszfaltos parkoló helyére parkot, nézőteret, színpadot, díszburkolatot, a jelenlegi (leromlott állapotú) odavezető út helyére autóparkolókkal szegélyezett, kivilágított sétányt terveznek. Továbbá: az úgynevezett függőkertek felújítását, az egykori Amfiteátrum rendbetételét, sétánnyal, áramellátással, új és valódi funkcióval való ellátását (például kama-pálya kialakítása: ez lenne az első dedikált sportpálya „Miskolc sportja” számára). És mindezek mellé, több ponton is, illemhelyet, mosdót, pelenkázót. A szintén hatvanas évekbeli Panoráma söröző valamilyen formában való újjáélesztése is az ötletek között van, amiként a néhai Pfiegler-villák megidézése.

A civil szervezetek, valamint lakóhelyük, illetve vállalkozásuk révén érintett avasiak bevonásával tartott megbeszélések sorozata a következőkben havi rendszerességgel folytatódik. Amíg indokolt, online formában, de amint lehetővé válik, „élőben” a Városházán. Mint Szunyogh László zárásként megfogalmazta: ő mint főépítész, és beruházóként az önkormányzat is kíváncsi az „Avast használók” véleményére, javaslataira, ötleteire.