Eljött az idő, hogy a kórházakban használják azt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) készített etikai ajánlást, amit még áprilisban készítettek, a koronavírusjárvány első hulláma idején – számolt be az RTL Híradó.

Az ajánlást a kamara azért állította össze, hogy váratlan helyzetekre is iránymutatást adjon az egészségügyi dolgozóknak. Az RTL riportja szerint

ilyen helyzet lehet az, ha választani kell a betegek között.

A MOK Etikai Kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsolt azt mondta a híradónak, hogy belső információikkal rendelkeznek arról, hogy vannak olyan kórházak, ahol használják az irányelveiket.

Hegedűs elmondta, ez azt jelenti, hogy egy triázs-csapat méri fel az ellátandó betegek életkilátásait, illetve azt, hogy kik legyenek azok, akik mindenképp kapjanak intenzív ellátást, ha az állapotuk romlik.

A szakember a csatornának azt mondta, hogy maga az életkor, vagy az érkezési sorrend önmagában nem egy olyan faktor, ami alapján dönteni lehetne, melyik embert lássák el. Gyakran nem a korosabb emberek vannak rossz állapotban. Hegedűs azt mondta,

van olyan idősebb ember, akinek sokkal nagyobb az esélye a túlélésre, hogy ha megkapja a szűkös erőforrásokat, szemben egy olyan fiatallal, akinek már esetleg krónikus betegsége van.

Egy a Honvédkórházban dolgozó orvos a Magyar Hangnak nyilatkozott arról, hogy egyre többször találkoznak azzal a helyzettel, hogy az életfenntartó ellátás befejezéséről, vagyis a gép lekapcsolásáról kell dönteniük, hogy más, esetleg jobb eséllyel bíró betegen segítsenek.

A kórházak telítettségével kapcsolatban a hvg.hu megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) is, a többi között meg akartuk tudni, mennyire jellemző az, hogy választani kell a betegek között, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre és ki kerüljön le róla (ahogy arról egy kórházi forrásunk szerdán beszámolt).

Az OFKŐ azt közölte, hogy a kórházakban továbbra is jut minden arra rászorulónak megfelelő kórházi ellátás és lélegeztetőgép. Az orvosok semmilyen szempontú szelektálására nem kényszerülnek, az ennek ellenkezőjét állító híresztelések megalapozatlanok.