Ezer fölött van a lélegeztetőgépen lévők száma, 162 újabb áldozata van a járványnak

 

Továbbra is magas a járvány áldozatainak a száma, és merekeden emelkedik a lélegeztetőgépen lévők száma. Ugyanakkor kevesebb új fertőzöttet jelentettek és némileg csökkent a kórházban ápoltak száma.

Ami a legkedvezőtlenebb hír a reggeli jelentésben, hogy már 1 005-en vannak lélegeztetőgépen.

Merkely Béla rektor decemberben azt mondta, hogy ezernél több lélegeztetőn lévő covidos-beteget nem bír el hosszú távon az ellátórendszer. Azóta a porfoliónak ugyanakkor azt is mondta, hogy 20-25 százalékkal többet bír az egészségügy, mert a kórházban dolgozók be vannak oltva. Arról viszont nem beszélt, hogy közben több ezren távoztak a rendszerből az új szerződések életbe lépése miatt.

A héten kórházban dolgozó orvosok azt mondták, hogy már előfordult, hogy kénytelenek rangsorolni, ki kaphat intenzíves ellátást, és a Magyar Orvosi Kamara titkára szerint is teljesítőképessége határán van az egészszégügy, mert hiába szerelik fel az ágyakat lélegeztetőkkel, de nem lesz ember, aki működtesse őket. Ehhez képest Orbán Viktor reggel a rádióban azt mondta, hogy nincs szükségünk külföldi segítségre, sőt mi adhatunk segítséget. 

Továbbra is magas az áldozatok száma. 162 halálesetet jelentettek ma, ez magasabb a heti átlagnál. 16 952-en hunytak el eddig összesen.