A földekben résztulajdonos testvérével és a két másik, szintén magyar-amerikai tulajdonossal együtt Ohióban élő Barna Izabellától azt szerettük volna megtudni, hogy megkísérlik-e újra értékesíteni a birtokot, és a kormányhivatal által kifogásolt formai hibákat kijavítva terveznek-e új szerződést kötni az Obrusánszki családdal és két vevőtársukkal.

Az idős nő szerint azonban ez utóbbit, ha akarnák, sem tudnák megtenni: Obrusánszkiék ugyanis egy hónapja fel sem veszik nekik a telefont, sőt, állítása szerint a 23 oldalas adásvételi szerződést összeállító ózdi ügyvédet sem fizették ki.

Rogán Antal feleségének családja Barna Izabella szerint akkor sem kereste őket, amikor a kormányhivatal egy hónapja megtagadta a szerződés jóváhagyását. (Február közepén, a Rogán Antal magyarázkodásának felületet adó Magyar Nemzetben is idézett határozat kiadása után Barna Izabella az Átlátszónak is azt mondta: a vevők nem keresték, hogy baj lenne a szerződéssel, ők eladták a földet és várják a pénzt.) Az elutasításról állítása szerint csak az ügyvédtől értesültek, ahogyan arról is, hogy a kormányhivatal néhány, helyrajzi számot és tulajdoni arányokat érintő pontatlanság mellett azért dobta vissza az ügyletet, mert Obrusánszki Barbara édesanyjának egy korábbi, már nem érvényes igazolványszáma szerepelt a dokumentumon. Vagyis nem kapitális, földforgalmi törvénnyel ütköző hibák és szabálytalanságok, hanem abszolút adminisztratív hibák, sőt, inkább bakik miatt csúszott el az adásvétel Barna Izabella elmondása szerint.

© Joó Hajnalka

Egy földértékesítésben jártas ügyvéd forrásunk szerint ezek „normál esetben” nem feltétlen tennék érvénytelenné az egész ügyletet, sokkal inkább arról lehet szó szerinte, hogy „mindenképpen találni kellett valamit”, amely miatt érvényteleníteni lehet a gyakorlatilag a véletlennek köszönhetően nyilvánosságot kapott, a propagandaminiszternek egyre kínosabbá váló földvásárlást. (Emlékezetes, Rogán Antal csak az ügy kipattanása után tíz nappal állt a nyilvánosság elé, mégpedig a teljes kormányzati kommunikációért felelős embertől merőben szokatlan módon: annak ellenére is teljes mellszélességgel tagadva a vásárlási szándékot, hogy azt épp a cáfolatnak gondolt dokumentum erősítette meg.)

Barna Izabella a hvg.hu-nak a földvásárlás előzményeiről is beszélt, köztük arról, hogy Obrusánszki Zsoltot több mint húsz éve ismerik, és a férfi az elmúlt években többször is érdeklődött náluk, hogy eladók-e a földjeik. Csakhogy soha nem maga vette volna meg azokat, hanem mindig valaki másnak keresett, és csak a két felet segített volna összekötni az ügyletben. Az Amerikában élő nő és tulajdonostársai ezért „kicsit meglepődtek”, amikor Obrusánszki tavaly ősszel közölte, hogy ő maga szeretné megvenni a földeket.

A kérdésre, hogy honnan van rá pénze, Rogán Antal apósa Barna Izabella szerint nem kezdett magyarázkodásba, csak közölte, hogy „valamennyi van”, a többire pedig, azt mondta, a Budapest Bank ad majd neki hitelt. Az 1,6 milliárd forintos vételárból a nyilvánosságra került adásvételi szerződés szerint csak 83,2 millió forintot fizettek volna a vevők, a fennmaradó több mint 1,5 milliárd forintot a Budapest Bank hiteléből fizették volna, de Rogán Antal és Obrusánszki Barbara családja később ezt is cáfolni próbálták.https://hvg.hu/gazdasag/20210317_rogan_obrusanszki_foldvasarlas_borsod_barna_izabella_kormanyhivatal