Direkt36 nevű oknyomozó portál a napokban közölt elemzést Kína befolyásának (lásd Budapest–Belgrád vasútvonal, a Huawei által kiépített 5G hálózat stb.), illetve a kínai hírszerzők aktivitásának hazai növekedéséről. A cikkben a Kovrig-ügyre is kitértek, ugyanis a magyar kormány látványosan nem mozdítja a füle botját sem, amikor saját állampolgáráért kéne kiállnia Kínával szemben.

Az oldal szerint az Orbán-kormány az elmúlt két évben egyszer sem fejezett ki semmit a nyilvánosság előtt Kovrigról. Az EU közös nyilatkozata mellett több uniós ország külön is követelte az exdiplomata szabadon bocsátását, a magyar kormány azonban hallgatott. Amikor pedig 2021 februárjában Kovrigék ügye miatt Kanada összehozott egy 58 országból álló koalíciót a túszdiplomácia elítélésére, az EU-s országok közül egyedül Magyarország nem szerepel a támogatók listáján. Kovrig munkaadója, az International Crisis Group a portál kérdésére azt mondta, nincs tudomásuk az Orbán-kormány közbenjárási kísérleteiről.

Kovrig hosszú évekre börtönbe kerülhet, ha bűnösnek találja a pekingi bíróság. Márpedig a vádlottak csaknem 100 százalékát bűnösnek szokták találni a Kommunista Párt irányítása alatt álló bíróságok, emlékeztet a BBC.