Tegnap még csak a gép pityegett, ma bejövök, és hallom a hangját, beszarás!

“Senki nincs most nálunk gépen. Akit gépre rakunk, meghal, úgyhogy most az a stratégia, hogy szinte mindenkit non-invazív lélegeztetéssel látunk el, aki súlyos állapotban van. Mióta bevezettük, javult a halálozási statisztika” – mondta a hvg.hu-nak egy vidéki kórház Covid-intenzív osztályán dolgozó orvos. (Az általa használt non-invazív kifejezés azokra a lélegeztetési eszközökre vonatkozik, amikor a beteg éber, és nem egy a torkán lenyomott csövön át lélegezteti egy gép, hanem mondjuk maszk van rajta – erről a cikkben részletesen is írunk.) Szerinte érezhetően kevesebben halnak meg azóta, hogy az új stratégiát bevezették, bár hozzátette, hogy már érzik a Covid-terhelés csökkenését is. “Kitoltuk a határokat, igyekszünk mindenkit »áthúzni« inkább non-invazív eszközökkel. Így is előfordul, hogy valaki gépre kerül, de azon vagyunk, hogy csak az elkerülhetetlen esetekben alkalmazzuk az intubálást (mikor lélegeztetőcsövet helyeznek be a légcsövön át – a szerk.). Lelkileg is könnyebb a betegeknek, maguknál vannak, tudunk velük kommunikálni” – állítja forrásunk.

Ultrahangos vizsgálatot végeznek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én
© MTI / Balogh Zoltán

 

Ha csak ebből a pár mondatból indulnánk ki, akár azt hihetnénk, hogy egyszerű a képlet: ezután minden súlyos légzési nehézségektől szenvedő beteget megóvnak a gépektől és máris kevesebben halnak meg. A hvg.hu által megkérdezett szakemberek szerint viszont ez így nem igaz, és nem véletlenül léteznek a lélegeztetőgépek.

“Teljesen megtévesztő analógia lenne, ha abból indulnánk ki, hogy invazív helyett inkább non-invazív módszerekkel lélegeztessünk, hátha kevesebben halnak meg. Az irányelv most is az, hogy csak az kerül gépre, aki máshogy nem élné túl” – mondta lapunknak egy intenzív terápiás szakorvos.

Jó lenne tudni, hogy mit mondanak a számok, de nem ismerjük sem a lélegeztetőgépen meghalt betegek számát, sem a gyógyulási arányukat. Ahogyan még azt sem tudjuk, hogy a koronavirus.gov.hu-n naponta közreadott lélegeztetett betegek számába bele kell-e érteni a non-invazív módszerrel lélegeztetettek számát is, vagy csak azokat, akik gépre vannak kapcsolva.

Azt viszont tudjuk, hogy a hivatalos közlés szerint a lélegeztetett betegek 80 százaléka meghal, ezt maga Takács Péter, az Országos Kórház Főigazgatósáság főigazgató-helyettese mondta április 12-én a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában. A Magyar Orvosi Kamara korábban azt közölte, egyes helyeken a betegek 95 százaléka hal meg, egy Covid-intenzíven dolgozó orvos forrásunk szerint pedig szinte mindenki, aki gépre kerül. Erre szakmai magyarázatot az operatív törzstől nem kaptunk, ahogy a MOK sem fejtette ki később részletesen, hogy miért ilyen rendkívül magas a mortalitás egyes helyeken. Azt több forrásunk is elmondta, hogy többnyire (a gyakorlat itt-ott eltérhet kórházanként) a gépre kerülő betegek nagyon rossz állapotban vannak, sokszor olyan súlyos kétoldali tüdőgyulladásuk van, hogy a tüdejükön már alig maradt szabad lélegzőfelület, vagy a többszervi megbetegedéssel együtt órási megpróbáltatáson megy keresztül a szervezetük.https://hvg.hu/itthon/20210420_Levegovetel_az_intenziv_osztalyon__Kinek_jusson

© MTI / Balogh Zoltán