Az egri MS Energy Solutions Kft. magyar cég (tulajdonosai Sulyok István, Balázsi Sándor) egy kiskunhalasi pilot projekttel alakította ki a világ első olyan zárt ciklusú geotermikus hőtermelő erőművét, amelyet egy meddő (sikertelen) olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kútban valósítottak meg.

A hőtermelő rendszer 0,9-1 megawatt teljesítményű lehet. Hogy ez jobban megfogható legyen, a kis erőmű termelése elég egy 15 ezer négyzetméter alapterületű rossz hőszigetelésű épület vagy egy ugyanekkora üvegház, de akár 600 lakás fűtésére is. A fűtés máig a legneuralgikusabb pontja a hazai karbonsemlegesítésnek, mert becslések szerint 3 millió magyar lakásban használnak fosszilis energiát (elsősorban gázt) a fűtésre.

Magyarországon jelenleg megközelítőleg 9000 használaton kívüli, felszámolásra váró mélykút található, amelyek jelentős részében műszakilag megvalósítható ez a technológia.https://telex.hu/gazdasag/2021/04/22/geotermikus-energiatermeles-magyar-technologia-jelenthet-attorest

 

Kiskunhalasi pilot

Mint a cég a közleményében írja, a pilot projekt egy Kiskunhalason található, 1960-as években fúrt kútban létrehozott hőerőmű 100 százalékig zöld, nincsen károsanyag-kibocsátása, az energia forrása megújuló. Működéséhez semmilyen fosszilis forrásból származó energiára nincs szükség, életciklusát emberöltőkben lehet mérni.

A cég szerint ez a technológia az önkormányzatoknak, magáncégeknek, illetve különösen is az agrárszektornak kedvező, mert a fűtőmű energiaprofilja kiválóan illeszkedik a kertészeti (fűtött üvegházak) energiaigényekhez.