Uttar Pradesben válságosra fordult a helyzet

India legnépesebb északi tagállama Uttar Prades 240 millió lakosával. Önálló országként a világ öt legnépesebb államai közé kerülhetne be – többen élnek itt, mint Pakisztában vagy Brazíliában. Viszonylag jól vészelte át az első hullámot: tavaly óta csupán 850 ezer fertőzöttet, és népességarányosan nagyon kevés, 9830 halottat regisztráltak.

A járvány második hulláma és a mutálódó koronavírus azonban térdre kényszerítette a Nepállal szomszédos indiai államot. Az indiai variáns tüskéi két helyen is módosultak, a vírus így nemcsak gyorsabban terjed, de ellenállóbb is a vakcinákkal szemben. A szakemberek szerint ma már az ország egyes területein a megbetegedések 60 százalékát ez a variáns okozza. Az új törzs ráadásul aggasztóan gyorsan terjed a világban is: Angliában, Németországban, Dániában és Belgiumban is azonosították már.

Az indiai tesztközpontok túlzsúfoltak, a kórházak bejáratánál visszafordítják a betegeket, a halottakat égető máglyákat a nap 24 órájában nem oltják el Lucknow-ban, a tagállam székvárosában. Az 1,3 milliárd lakosú Indiában egyébként vészesen terjed a járvány; naponta csaknem 300 ezerrel nő a regisztrált fertőzöttek száma.