Orbán: Mi a védekezés sikerességét emberéletekben mérjük…

2021. április 22-én meghalt az egészségügyi reform elmaradásának 26 001-ik áldozata. Az egészségügy reform első áldozata tizennégy éve, 2007. április 6-án halt meg. H. Imre, a szerencsétlen tüdőbeteg alkoholista haláláról legfeljebb a bátyja értesült volna meg talán Manci, a helybeli kocsmárosné, akinek Imre mindennapos vendége volt. Híres halottat H. Imréből Lázár János, akkoriban Hódmezővásárhely polgármestere csinált: az ő kommunikációs ötlete volt, hogy legyen ő a Molnár Lajos miniszter által kezdeményezett egészségügyi reform első áldozata.

Ez az ötlet repítette Lázárt a városvezetői székből a Fidesz-politika első vonalába, néhány évre. Tovább is maradhatott volna a hivatalában, csak túl intelligens volt hozzá, a felkészültségét, a pontos válaszait még az ellenzéki újságírók is elismerték, így Orbán visszaszáműzte Vásárhelyre. Neki olyan kommunikátorok kellettek, akik mellébeszélni bármiről képesek, vagy legorombítják az újságírókat, hogy ne kérdezzenek annyit, úgyse értenek hozzá.

Orbán tavaly október 21-én, amikor a halottak száma még csak 1259 volt, azzal kérkedett, hogy mi a védekezés sikerességét emberéletekben mérjük.

Fél év alatt az elismert covid-halottak száma 24 ezerrel emelkedett, a halottak számában pedig, lakosságarányosan számolva, világelsők lettünk. Ekkor már a kormányzati propaganda középpontjában nem a halottak száma állt, Orbán októberi dicsekvésére emlékezni sem illett, hanem az, hogy az orosz és a kínai vakcina importja következtében a beoltottak száma tekintetében sikerült utolérnünk és túlszárnyalnunk (dognaty i peregnaty, ígérte Hruscsov is 1958-ban) az Európai Uniót, ahonnan késve érkeznek a szállítmányok, hiszen ott az üzleti szempontok fontosabbak, mint az emberi életek megmentése.

Az operatív törzs rendszeres tájékoztatóin a rendőrtisztek győzelmi jelentése a szabálytalan maszkviselés miatt megbírságoltak számáról általában megelőzi Müller Cecília beszámolóját az újonnan megbetegedettekről és az újonnan elhunytakról. Az országos tisztifőorvos nem mulasztja el, hogy elmondja, az elhunytak idős, krónikus betegségekben szenvedő emberek voltak (bár újabban a covidnak egyre több a középkorú és a fiatal áldozata is).  Az idős és beteg emberek sokaságának a halála azonban nemcsak arról szól, hogy az ember halandó, hanem egyúttal tükrözi a magyar társadalom súlyosan leromlott egészségi állapotát.https://koszegferenc.atlatszo.hu/2021/04/23/a-koronavirus-jarvany-es-az-elmaradt-egeszsegugyi-reform-aldozatvetelkedo/?fbclid=IwAR0QML-mGXb7JWvdnjbQ47cnqavROihomQjhymbFltRmfD2QCc98D7S7CRA